想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
係公司cyber security 有時challenge 我certificate pinning 做得唔啱,但我發現佢地都唔係咁了解tls 既運作,只係對住guideline 剔剔剔。。
好天真的典型it仔, big4 d it audit 可以唔識code, 唔識computer infra, 只係check下it general control,做到senior manager 都袋到7皮嫁
真實係好多乜7都唔識既呀SIR 渣住個compliance點你做

香港撈實Q永遠都係文件野 唔計班落場揼既 我真係要未見個要睇CODE
Static Code Review 你估真係有條友對住你啲source code 睇咩
都買solution integrate落條cicd pipeline auto scan㗎啦
識paper work重要啲
然後唔識validate啲finding叫個客硬食
然後問佢多兩句就hang機
極度需要gwapt gcih
ching去邊學?
cissp

做緊 好爽 返工每日睇AV
快d考試入場
留明
睇code 都係oursource
出面搵公司幫手scan
拎report

in house 睇都有
但都係scan d package version
好多都係update 個image/lib 就過關

至少唔係in house人手睇
big 4 consultant 以上都好少掂code
之前我都諗過入去做sm
但in 我個partner 成7pm 先得閒in

big 4 要dup code 都係大陸請人
低級位黎

我怕OT 又驚難轉工(始終真係零code 咁濟)
無proceed 落去
qae夠做
你考cissp係4個答案兩個明顯錯定4個都岩?
咁唔考住lu
以前唔係咁
cisa係有兩個明顯係錯
邊個仆街葡萄你cissp
可以話4 個都啱, 不過有2 個係明顯少少錯, 另外2 個真係要睇完書有嗰啲思維先答得到
其實香港好鬼多cissp, 對比其他人口大國家

https://www.isc2.org/About/Member-Counts
你講cissp?
我考既時候係4個都岩, 懷疑人生
yes, 最緊要係條題目同啲問題都長到仆街
因為Big4撚基本上個個都考
yes, 所以有時真係諗一諗,因為本身都technical 底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞