想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
我同事3 年exp 做緊31k
今年邊有得補MIC 好未幫你claim 幾粒鐘,入得黎無心理準備,話返公司唔公平同痴線嘅話真係唔好入。
其實跳到45-50k左右既,睇佢識d咩囉.....
99%都係用嚟做個樣,話你聽有個soc 好pro 好pro, 實際log無人睇,alert 靠 template,睇唔明,無人care
我唔知啊, 我初哥
唔講soc唔soc先,其實咁多logs你冇分類,咁多logs你睇唔到d咩,最重要係你點用d log去做detection alert, 咩logs有價值,點用log整條你想睇既野出黎最重要,我唔知人地識唔識睇,點樣做,template我都係自己寫use case,其實識寫好有用,有新cve我未落patch都係寫黎幫我睇有冇事
新入行
做soc 不如考看更牌, 除非你係做緊lv2-4 analyst
Soc其實有咩價值
如果你係lv3 or lv4 會好d 或者你係專幫人做IR 都唔錯, 不過IR services 好似都比hkt 玩爛左
只可以話唔係間間公司都請得起人幫手7X24睇alert
電子看更, 總要有人做
我想知hkt係點做IR
你岩,搵班友孭飛。
呢個真...但soc人工好似唔係好高咁
係, 由infra 轉過來做
你碌上去睇下我有咩cert先
學寫下SOAR playbook 上少D 連登

不過做開developer 寫SOAR playbook 應該簡單到用腳打字都快過香港9成 security officer 做
Soar真係好賺
一本playbook賣10幾萬起跳
傳統infrast佬做唔到咪比錢人做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞