[最終回倒數2] 進擊的巨人漫畫討論 - 138話(5)9號出東立

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
夕暮之鳥
直譯係日落時嘅鳥
但夕暮本身有另一個含義:日落代表死亡/垂死
而我哋一直知道,鳥係象徵自由
亦代表艾倫
咁夕暮之鳥就可以譯成:垂死嘅艾倫
換句話講,依首歌就係艾倫臨死前嘅心聲
咪因為原po沉左所以先要四圍宣傳攞ching,其實狗仔另外有五六個巨人細節po分散各處㗎

有冇人估下進巨結局
https://lih.kg/sePGLoX
#150 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
無論承認與否,倘若進巨唔係出現實冇而只有佢先有嘅特殊ending,噉就唯有係最大路嘅魯魯修,Ymir想要自由愛(不受仼何觀念束縛嘅愛)、其實係順住艾倫plan走同Mikasa嘅成長喺上個po#838已經證明咗,
艾倫死,寄生蟲衰亡,艾族人眾目睽暌之下可以唔洗食智慧巨人而變返做人,大家和好如初,未了嘅仇恨交由Armin從中解脫,艾島會一直趁中空期發展,路會完全消失,ymir化身做女王b,艾撚叫佢出去愛人,臨喺條路消失之前攬住佢話佢係自由。
(有可能動畫嗰邊就畫埋艾撚死前傳記憶俾Falco,所有人幸福快樂嘅生活,返工返學之類(因為有人話動畫嗰邊有返學相))
你可以話格硬黎,點會噉就解決到,仲要spin蟲簡直downgrade咗套戲但係:
一.劇情趨勢係噉,問題已強行解決,睇下大家後悔、手握手就知,後悔已經大過仇恨,雖然話格硬黎,但其實可以解釋做現家就係世界軍事中空期,柏島係最強國家,佢哋現家即使想報都無得報。
二.作者側重說理,帶出反戰思想、不受歷史恩怨同種種原因束縛的自由
三.呢套其實係寫實主義嘅作品,根本就冇完全解決意圖,作者淨係想寫各種環境下嘅眾生相,只係想將嗰一刻種種細節全部呈現,而最後可能係想表達上面思想,又或者係想表達仇恨了決唔到,寄寓現實世界嘅人要努力,噉就要睇139嘅發展。

如無意外係噉嘅故事下,大家可以俾幾多分:
45p...死都唔加紙
得45頁,雖然一早知,但係都好唔開心
45頁可以講到d咩
我覺得45p夠佢畫之前有位巴打估殺蟲消滅巨人之力, 世界軍事倒退既ending既
但呢個end上唔上到神檯就見人見志啦
SH 相信有二部曲
到時二部曲真正回收所有伏筆 解釋埋Eren POV

上兩個post 有做過社工
post link叫大家唔駛擔心 信台仔信創哥
應該會係艾主席角度出發, 講所有野佢都plan好哂, 解下伏筆同historia d對話, 跟住略略帶過世界之後既和平 (吹到咁就解決仇恨問題)

唉, 估唔到希b, 一個人物成長咁完整既角色係結局只係個生仔婆
我反而覺得係法仔食
咁就解得通點解佢繼承罐頭刀之前有未來記憶
但我諗唔到佢食左之後點收科
咁應該好多所謂伏筆都係藍色窗簾
-女王B就農夫生
-戰槌記憶同戴巴講嘅一模一樣

起碼要加多4話先講得晒
最終回會唔會加頁數呢?
試吓碌上少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞