[最終回倒數2] 進擊的巨人漫畫討論 - 138話(5)9號出東立

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
動畫入面希斯托利亞有bb果集係第69集,仲要係情人節播
十年有咩咁特別需要控制
一定係殺吉克喚醒阿卡曼血統潛藏嘅巨人體質,身體再生!
孝子(笑)
殺耶格派104期毫不猶豫
唔可以犧牲兵長做生仔機器
讓入團個陣講過咩
要入憲兵團
所以大咗肚之後個眼神
係啱啱好十年
唔係同一年

2009年10月號<->2019年10月號
第1話<->第122話

地下街果陣可能一早屌厭晒d女
同吉克講過自己以前好受歡迎
兵長潔癖咁嚴重唔覺得佢會亂咁屌女
佢唔係講緊受佩特拉歡迎
矮人族就係咁黎
應該係指佩特拉

好命少少4年前就結左婚
依家要比吉克笑佢毒撚
https://www.zhihu.com/question/447831579/answer/1765789362

為什麼145代王決定造成『不戰之約』?因為怪誕蟲有能力直接控制艾族人,也就是只有非艾族人才有可能消滅怪誕蟲。如果艾爾迪亞王發動地鳴,那麼結局 只有『不戰之約』,才能既滿足防止尤彌爾的恐懼推動怪誕蟲滅世(帕島上的人不受威脅),又能給非艾族人消滅怪誕蟲留出可能空間。

尤彌爾最初因為恐懼死亡而選擇與怪誕蟲結合。怪誕蟲可以視作一種四維生物(在三維之外加入時間尺度),這個能力使尤彌爾進入路的能力,塑造智慧巨人身體的能力,以及進擊巨人在路中查看時間線並有選擇傳遞記憶的能力。但是,怪誕蟲同時也給尤彌爾設下了無法逃避的圈套:即艾族人通過繁衍不斷不斷繁殖,也就是進入路中的人不斷增加。到最後世界上只剩下艾族人,也就等於都變成怪誕蟲的奴隸隸屬。極其出色,我認為它大概率會成為諫山創造載入史冊,成為一代宗師的原因:尤彌爾選擇利用怪誕蟲操縱時間的能力,對怪誕蟲發起反擊,這個反擊方式就是創造出可以選擇傳遞記憶的進擊巨人,進擊巨人可以反复尋找各種可能性,利用給不同時間線的進巨(以及其他人,包括阿克曼一族)傳遞不同記憶的能力,找到將怪誕蟲和始祖巨徹底分離,並由此殺死怪誕蟲的根本辦法。

呢套野一直以來最大既迷團係關於巨人之力 對艾倫黎講真正自由係冇巨人之力既束縛
所以艾倫真正既初心從來冇變
我都係咁諗
但諗落正常得一個人鍾意自己唔會咁就話受歡迎

くらい應該指差不多?
如果真係咁就救得番個故事
但係都係個句
得番一話點寫得晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞