[最終回倒數2] 進擊的巨人漫畫討論 - 138話(5)9號出東立

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
‘I am free’ Eren Yeager
去到今集已經唔使諗到咁複雜
我嘅諗法係
三笠頭痛係佢自身嘅防衛機制
一面對失去重要事物就會頭痛
而今次知自己要殺嘅係艾倫
就頭痛到要墮入自己嘅理想鄉去抒緩
當創哥嗰陣未諗好造型啦
唔想下集最終話仲要嘥篇幅講呢樣嘢
而且上面草稿圖都話係Mikasa's ideal
勁,咁都留意到

原來已經9號
時間過得咁快
大家都入曬戲
其實Aarron Yoghurt係咩梗
摩擦力
139家係140大結局?
139話就完
所以下個月9號巨人漫畫完結
建議各大巴絲先捉實一個結論,再倒推返佢條大橋出來。然後最尾D細節先貼返落橋度。

呢度先容許狗仔拋磚引玉:

A. Eren嘅計劃係要製造一個未來,俾死剩嘅Eldian同Marley可以和平共處;
B. 方法係剝奪所有Eldian嘅巨人化能力。留意並唔止係九大巨人力,而係最基本變無腦巨人嗰種反應。打針飲酒吸氣嗰D要全部失效嗰隻;
C. 咁樣剩低嘅人長期再無方法分辨出Eldian, 想報仇都無得報;中期社會結構被地嗚破壞,Eldian同Marley可以完全混居通婚;短期所有人有Eren做共同敵人,齊心對抗合力重建嗰D friend;
D. 要達成(B)需要消滅怪誕蟲。方法係同Ymir合作發動地嗚,然後製造機會俾救世小隊破壞超大骸骨以便引出怪誕蟲本尊打大佬;
E. 同時Eren自己要俾是但一個巨人呑食,以交出多一代進巨。咁佢幾年之前計劃嘅時候,先可以透過末代進巨去預先確定今日呢招怪招係有成功嘅可能;
F. Ymir同Eren最後投胎轉世做Historia嘅雙胞胎,好人一生平安
推番上來先

伏筆待回收(持續更新)

- 艾倫發夢同三笠話一路好走
- 發仔暈左醒返話飛黎飛去用劍
- 三笠頭痛
- 戰鎚記憶同145王不戰之約真正原因
- 女王生仔真正原因同經手人
- 艾倫對鏡講戰鬥吧
- 艾倫問三笠對佢黎講自己係乜野呢句有咩意圖
- 女王摸信同艾倫代為獨白
艾倫發夢同三笠話一路好走
而家138 尾2個頁咪連左
見你覆親人都係Copy & Paste呢段
唔止百歲
如無意外係永生不滅
見樓上推返
更新下先

———————————

伏筆/疑問待回收/解畫:
- 發仔暈左醒返話飛黎飛去用劍
- 三笠頭痛
- 始祖彈入彈出幫邊一邊?
- 吉克左膠明如何召喚死人?

疑似伏筆:
- 戰鎚記憶同145王不戰之約真正原因
- 女王生仔真正原因同經手人
- 艾倫對鏡講戰鬥吧
- 女王摸信同艾倫代為獨白

已解伏筆:
- 艾倫發夢同三笠話一路好走
- 艾倫問三笠對佢黎講自己係乜野呢句有咩意圖
屌真係咁 立即屌創哥老母
有咩分別
"I am free"
對結局唔抱太大期望
鳥吃蟲,艾倫=鳥,吃掉怪誕蟲
巴哈見到,好似幾合理
得返一話真係唔知點解得晒
夕暮之鳥配以前打仗d片好有feel 最近都loop緊
呢個解法又幾好wor
即係頭痛到一個位就逃避去自己既幻想, 再從中成長
咁就連得埋lost girl, 今話同lost girl既唯一分別就係lost girl明顯成長高一班, 138我都寫唔出佢具體成長左d咩 為大義殺艾主席都接受到?
咁睇黎頭痛都唔係咩阿克曼既伏筆黎, 純粹係mikasa廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞