[最終回倒數2] 進擊的巨人漫畫討論 - 138話(5)9號出東立

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
12點出繁中

最滿意一幕

上色效果
Petra
https://twitter.com/aotjewels/status/1364947794566516743?s=21
以前睇完 喊到收唔到聲
Annie想同老豆團聚?唔好啦
Petra老豆連白己個女條屍都見唔到...
講開又講,Eva就參考弗洛依德心理分析
睇睇下書發現原來巨人可能係有參考過另一個齊名既心理學家阿德勒既學說

-入面講到原來希臘既「善」純粹係「有用」既意思,「惡」就代表「冇用」
同第一季膠明對阿妮既講法幾似

-如果人際關係從世上消失,世上只有一人,其他人唔再存在,所有煩惱都會消失
的確仇恨循環係因人際關係而起,你祖先侵略過我國你要彌補
呢句幾似團長講只有一人就冇鬥爭

-自由=被他人討厭
行使自由就要付出代價,如果冇辦法唔在意他人評價、冇辦法唔驚被人討厭、唔想付出可能被人討厭既代價,就冇辦法貫徹自己既生活方式,亦即係得不到自由
所以艾倫係自由既
抵撚死
如果佢地有好結局真係接受唔到
對自己有利嘅就係好人
對自己有害嘅就係壞人

咦個世界係冇絕對善良嘅人
如果你對自己有害嘅人好
其實就等於對自己/家人/朋友唔善良
你放過有害嘅人 但唔等於佢會放過你
Thomas Hobbes
“Every man is enemy to every man”
但是這裡有個小問題,賈碧是越獄跑出來的。

按道理,賈碧這樣的俘虜審訊完就算不被槍斃,也是要上軍事法庭審判的,有沒有罪,定啥罪,薩沙父母和104同期說了不算。 個人原不原諒那是另一回事,法官仍然會給予賈碧應有的懲罰。

我依家先醒起

https://bbs.nga.cn/read.php?tid=25826160&_fp=2&rand=896
艾倫在盡頭看到的是什麼,是地獄嗎?
不,是jsc剛開業的桑拿房。

笑咗
呢張meme已經可以將巨人升上神枱
真係除時爛尾, 仲有40 頁, 可以點樣將所有角色收尾
艾倫與米卡
女皇
兵長
一班變左傻巨的角色
各大巨人的生死
世界命運共同體的未死人類

所有野好難三言兩語可以靠40 頁圖片同少類文字收尾sosad
我頭都大埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞