[最終回倒數2] 進擊的巨人漫畫討論 - 138話(5)9號出東立

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
佢地會話個陣既對話同結局情況都唔同,唔計架
係咩,我覺得佢講得幾好,
好多細節位佢唔講我都唔知,
可能我睇得唔夠仔細
其實有冇人同我一樣唔鐘意巨人哩種打斜既分鏡
開頭仲以為係盜版SCAN搞到歪左
係,但的確會睇得唔舒服
佢地想點就點啦,唔知點解137條蟲出嚟開始風向轉晒去最終目的係殺蟲
好膠
想仇恨集中晒自己一個
得來又中二同on9既
我反而諗起佐助
唔係佐助個大佬咩
其實蟲係合理嘅,可以解釋到點解一個普通女仔有噉神通廣大嘅能力,亦都間接解釋到點解吉克唔直接向ymir提出對付寄生體一方,而反而對付宿主方,係因為有一個超然嘅存在,佢唔知(知都唔想,因為可能當中條件係地嗚)點樣引蟲,相反艾撚係想對付寄生體一方,噉就要另闢途徑,但點解條蟲會出嚟,條件係咩,要139解䆁

嗰問題係在於艾族與各國嘅矛盾點樣化解,滅蟲消失巨人之力只係其中一個條件,唔好spin到消滅佢就完咗件事。

而我喺123-138所觀察嘅(日本婆、馬萊軍官嘅懊悔,大家手拉手)無疑係走向魯魯修嘅結局,作者係認為只要有無敵的公敵出現,而且該敵人係人類所造成,愧疚係會大過仇恨,但好明顯係唔符合人性同太過幼稚,事實上只會出現更多嘅艾倫葉卡,就算話各國陷家產難反攻,一旦未來科技反超,又係玩撚完(code geass已經被人鬧過,我唔再多講)好,退開一萬步,當佢地真係愧疚大過仇恨,但根本就無解決到無受地嗚威脅嘅島內族人,佢哋見自己對岸同胞以前受虐待,現家各國大亂,佢哋唔趁機見風使盡對付外國人,你話停,之前支持葉卡派嘅人會服?而你一個Armin又勸到,噉就需要139解䆁或扭轎扭一個結局出嚟

我係上兩個月直接由亞妮出黎睇到136,但都feel到追呢個故仔兩年嘅人係幾慘(無記錯係2019-今年),故事二元化得好緊要,兼且好難免讀者會非嗚即和喺度討論,讀者一直希望有新格局,而故事嘅處境導致大家斷絕咗第三條路,到作者想寫第三條路時就有可能迎嚟兩派都屌嘅結局,已經大機率行死路一條。仲要連埋一大堆無聊劇情同不停腦補嘅新設定(注意我唔係話設定有問題,係新設定太多,例如話古代巨人復出同路可以出現古人,你唔可以話佢錯,因為佢無違反過前面劇情,事關前面幾乎無提過亦無遇過呢個場面,但你就要諗係咪同地嗚有關,又例如話吉克復活,之不過新設定問題唔大),我係寧願唔要打打打武戲去換「解答地嗚係咪引出蟲嘅條件」、「全世界點樣講對唔住」、「艾撚係咪殺曬外國科技人員」、「解答下地嗚同已死嘅古代巨人有乜關係」,又或者直頭去講艾撚究竟想點,令故事合理啲都好過睇connie做孝子,地嗚就喺眼前仲on撚99噉。

其實呢種處境,團長/以前嘅阿爾敏係會諗計離間各國嘅關係,令佢哋自己人打自己人,無法統一攻打艾島,會係一場好出色嘅戲。而唔係一套兩年內一直徘徊喺地嗚撚屌救世撚老母,救世撚又屌返地嗚撚老母,重重復復互屌嘅劇情,屌撚到悶就屌創哥老母嘅戲,一直見住個故仔一路想走出森林然後仲困住喺個森林度。算喇,get到個立意就得,無論係咩結局我都受,因為點都唔會影響前面有幾噉好睇,而且必解嘅伏筆基本上都一一對應咗,佢至少係一套上乘漫畫作品

最後一句,天佑139

以下唔關事:
仇恨連鎖只係馬萊篇其中一個故事

由馬萊篇一開始reiner叫艾倫殺佢 reiner話艾倫講過要自己將來不得好死

但係殺母仇人就喺正面前艾倫居然話:吓我有講過咩 我都唔記得啦

呢到好明顯證明馬萊篇艾倫睇嚟係要向全世界報復呢樣野 只係一個表面理由/動機

艾倫由馬萊篇開始做嘅所有野唔係為報仇

呢點我諗應該冇咩好拗 要報仇一早殺左reiner

139絕對會講返艾倫咁做係想追求咩自由
自己?定係民族所有人嘅自由?全球人嘅自由?mikasa左膠敏嘅自由?

利申:相信創哥

其實會唔會好似初代王咁
將仇恨放係自己身上
但最後好似戴bra家族咁 比返艾人解決
但最後因為mikasa唔會比人影響記憶而一且loop個故仔
利申9up
我估條蟲係滅唔到
變左巨人果啲變唔返做人
岩岩上網睇到呢條片
應該猜中左個結局八成

睇唔睇自行決定
屌, 原來有人貼左,

自膠
屌哂你哋老母咪撚再Post
一個Post成5, 6次
都唔知係咪自己上嚟宣傳
係,後代第日聽番我哋講2019年嘅事,好大機會覺得我哋廢老放唔低
想做回帶閪
想問下瑪萊4人眾攻入城牆既回憶係第幾集
有錯勿屌

啱啱睇翻,條蟲噴完霧,
法仔走去叫左野,算唔算誘發變巨人
定純粹鳩叫
純粹鳩叫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞