[最終回倒數2] 進擊的巨人漫畫討論 - 138話(5)9號出東立

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
莎莎死艾撚笑係咪因為艾撚已經睇到個未來發現點都改變唔到?
亦可能係我搵到解決到問題既未來
只係當中沒有你
唔係幾明艾撚點樣搵到解決問題既方法 好蠢
Dr. Strange + 命運石之門
如果你覺得艾倫係想滅世斷仇恨鍊,咁如果結局艾倫只係為殺蟲,再制造個好環起比阿明和談,咁仲合唔合理/上唔上到神壇?
如果淨係啱自己心水既結局先叫好漫畫
咁不如睇到一半自己FF算啦
唔識
答非所問問緊合唔合理變左被人屈要套漫畫岩心水先叫好
咪答左你囉你睇唔明啫
就算結局同我估既唔一樣,即係唔啱我心水
都唔會覺得爛尾
要啱自己心水不如FF

我講自己你自己對號入座唔關我事唔好話我屈你
13 845個伏筆會唔會太冇意思作者真心想咁玩咩?定係純巧合
根本任何數字係後面頁數都可以控制返出黎
除非作者係真係想show off由一開始就諗定結局
係控制出黎啦
13年先話想3年內完
又話100話內會完
20年就話想年內完
艾撚呢篇至今回憶都係補完返佢滅世斷仇恨鍊嘅心境, 動機
如139講佢一早Plan咗殺蟲就欠缺太多情感, 劇情上嘅舖排
139得45頁如果寫得到又寫得好
創哥就上硬神枱

不過劇情最後直路
好多嘢都唔使諗咁多
我自己覺得艾撚就係單純上滅世斷仇恨
但同時好似萊納咁想贖罪
而佢最希望嘅贖罪方法就係俾三笠殺
大致上認同你

但艾主席最終目的應該係為左島內同下一代既自由,而方法就係斷仇恨,而斷仇恨就係成個馬萊篇描寫要得到自由既唯一方法(至少我咁理解,應該有人唔認同),亦因為咁讀者先認同滅世係好合理,艾主席先榮升艾主席

要合理化到個結局起碼要講到有斷仇恨之外第二條路,而且說服到艾主席同讀者,咁先唔會鳩流流

點解我話之前估既結局殺蟲再靠阿明和理非去維持和平唔得,就係因為艾倫一早話左咁樣係放棄思考交比運氣

當然我唔排除創哥可以寫到有說服力同感動到讀者啦
點解我話之前估既結局殺蟲再靠阿明和理非去維持和平唔得,就係因為艾倫一早話左咁樣係放棄思考交比運氣

艾倫講呢句說話個陣島外實力幾高?輕易就可以圍攻滅島
而家踩平晒軍事設施又死左咁多島外人
情況已經唔同晒啦
點可以用當時艾倫既說話去衡量而家既情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞