[最終回倒數2] 進擊的巨人漫畫討論 - 138話(5)9號出東立

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
咁一個篇章入面一定會有非主題既野
無可能100%全部淨係講同一樣野
艾倫一路走黎前進嘅動力唔係就係「仇恨」咩?
宣戰果陣已經唔係喇
我明 但我覺得仇恨唔係馬來篇故事既主要動力,太多人既動機 同故事發展都同仇恨無關
佢表面冷靜姐 佢同吉克係回憶中面對145王不戰之約嘅逆來順受理論 恨意出晒面
如果滅蟲係最終答案
咁有好多野要解
如果一開始 就話係滅蟲可以消滅巨人之力
咁點解唔一開波 就搵個宿主自殺
要又搞呢搞路
仲要2000年後的你先做到
又要入侵馬萊 又要同吉克合作
145王果陣 點解唔滅蟲?
如果吉克可以許願安樂死
咁點解唔可以許願消滅巨人之力?
係乜野條件先可以滅到巨人之力?

要一口氣解到哂成套邏輯 +埋尾
45頁 真係唔多夠
希望作者既解釋
唔係話 因為*艾倫睇過哂所有結局可能性 只有呢個能夠成功*
最開頭佢剩係想出去牆,對巨人未有仇恨感,
到恨巨人既事,由佢知道巨人既真身就消除左對巨人既仇恨。而且同時佢又唔見得好痛恨馬來人(係最初對來納呢啲有恨)但對佢去到馬來個陣,佢好快對馬來一啲仇恨都無,甚至係同情,亦到理解同唔仇恨來納。

好多重要位,例如打憲兵 奪權 看海 潛伏 宣戰,仇恨都唔係佢既主要心態。真係數得出表現仇恨既得 巨人殺佢老母 知道來納等人係巨人既時候。

就算而家啲調查兵團反艾倫,艾倫有得直接洗腦都唔做艾倫中後期已經係同仇恨最扯唔上關係
覺得條蟲會贏到最後
所有人都會失敗
我覺得要分清楚兩樣嘢, 主線故事同訊息
瑪雷篇條主線故事暫時都係艾撚發動地鳴去擺脫仇恨的循環
(當然唔排除139佢完美扭橋0舖排咁講艾撚另有所圖啦)

而作者想帶出嘅訊息可能未必扣到主線故事
所以我覺得呢幾話表達嘅方式就比以往遜色
無端端入咗Paths坐低開研討會傾生命嘅意義
做乜隔幾頁就有人Post呢條片
有乜特別
自殺只會pass力量去其他艾族人度
145王都係滅蟲既,不過係被動,靠人類滅
既然講到繁殖係本能,其實都有d懷疑條蟲會唔會聽zeke講絕育
---
我疑問會係 點解發動地鳴會迫到條蟲出黎
吉克:艾人生仔正仆街
最match連登仔主流思想
Sum up得幾好,所以我會覺得最後一話寫艾倫由頭到尾都係想殺蟲係downgrade成件事,無論係為自由定解決仇恨,佢同armin既分歧都無消除到,因為由艾倫講過:呢種係將命運交比運氣,放棄思考,正因為咁讀者先feel到佢既決心同絕望
佢同情萊納 但幾時有話對馬萊同班家畜冇憎恨
單係威利句 因為我生在世上 已經刺激到佢更加下定決心
佢唔洗腦只係比選擇權班救世組 同仇恨當然冇關

佢每次跌低 回憶之下都係靠怒火起返身
即使後期佢心態有改變
面對145王不戰之約回憶 馬萊市集猶豫既自己
第一時間反應都係充滿恨意

你可以話佢後期已經唔係對特定對象有仇恨
但至少佢係轉化對一個概念而憎恨
因為想要自由所以反抗 因為理解仇恨所以終結
要記住佢宣戰一刻係用「敵人」一詞
佢既動力從來不變

只不過佢地嗚所經歷嘅痛苦遠遠大於一切先睇唔到佢其他情緒

如果138個避世艾倫係地嗚艾倫面前出現
我只幻想到地艾佢一拳鍾埋去
佢從來無變過 只不過背後各種無可奈何嘅情況先令佢睇落變咗聖人mode
係自由
由第一集唔想做家畜開始
中間望海問殺晒對面啲人係咪就自由
到而家滅世望雲海講這就是自由

一直都係自由
如果創哥真係想透過呢3個人講呢3點
只能夠話佢呢篇寫阿明寫得好麻麻
係阿明身上寫得太多無謂嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞