[最終回倒數2] 進擊的巨人漫畫討論 - 138話(5)9號出東立

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
其實呢套漫畫主旨不嬲都係巨人
最後係消除巨人之力有咩問題?
艾倫一開始就話要將巨人從這世人驅逐出去
一路都冇變過

仇恨同歧視係無乜可能完全消滅
創哥都借團長把口講過有人就有爭鬥
除非死淨一個人
如果一套漫畫可以話你知消除世界仇恨既方法
咁就勁過聖經啦
好多神作名作都有if線動畫,啲個結局俾原作肯定/甚至係自己畫埋比動畫組
應該唔一定關結局衰事
Re0
仇恨個D 偽命題黎
由地鳴開始島內人都自己打自己人
到最尾收容所同馬萊班士兵又差D 打起黎

最重點命題其實係 自由
將巨人之力解除先有自由
咩邏輯,你想否定一樣野緊係同樣有舉證責任。
當熱門漫畫會時有劇場版/if 線,我地都可以認為巨人有可能咁做。
你一係證明、分析下點解無既機會大啲。如果你要否定既,咁係你要舉證先
咁我唔否定由得你班人ff慢慢等落去
咁講
你老母都有可能會比狗屌
你否定唔到哩個可能性
要否定既話麻煩你舉證先
利申我都唔覺得有咩好作因為我覺得而家劇情無乜分歧好剩,創哥係作品既價值觀都bam左剩低個啲路線。而且動畫都無超過漫畫,唔需要動畫組作。
呢個睇可能性既啫動畫會唔同漫畫/魔改係常見到你唔會預設動畫會跟足原作。

雖然殘體字,但幅圖幾好笑
仍然唔覺得最後個結局係單純要殺蟲
如果係嘅話都幾垃圾
呢度討論滅唔滅世既重點
一直都擺咗喺仇恨連鎖度
認為殺哂就係斬斷仇恨;
而家先講作者可能根本冇將仇恨放喺最重要既位
咁咪成堆人辯論足一年其實係離哂題
所以咪咁多人屌爛尾又盛囉

唔屌mappa了
好舒服 好治癒 我有理由相信艾主席呢度係真嬲
好似聽講話,艾倫由頭到尾都係爭取相同既野,消除對人類自由既限制(類似消極自由),同當初對人類既想像。
佢一開始覺得牆外無人,但會覺得巨人會壓迫佢地生存空間,令人同畜生無異,再後黎巨人直接破牆,直接危害人類。
所以消滅由有威脅自由既巨人到其他民族,都係追求消滅對消極自由既威脅。
另一方面就係滅世就可以令世界回復當初既想像(牆外無人類)。

我覺得講自由個part 無錯,而且點講都好,仇恨都唔會係主軸,艾倫即使堅決滅世,佢都唔係因為對被滅既民族有恨,而係倒轉,佢完全理解通情到當初入牆既馬來巨人。只不過佢覺得為左一切對自由既威脅就需要消滅其他人。
成篇滅世篇就係講仇恨喎
假碧sasha艾倫吉克
小學雞唔識睇?
仇恨只係成部巨人一部分 甚至連馬來篇入面都落係最重要一part。
剩係睇到一樣我覺得太狹窄
仇恨係巨人嘅主軸
牆內嘅悲劇係因為馬萊幾千年來嘅仇恨
吉克想絕種係想中斷仇恨
賈碧sasha故事就講愛(只是個孩子)可以化解仇恨
艾倫就用激進(自爆)手法想立即中斷仇恨
仇恨係巨人嘅主軸 你肯定?
我夠可以話 巨人誕生而令人不自由 係 巨人既主軸
牆外內嘅悲劇 都係因為第一因 巨人既誕生
吉克想絕種係想中斷會變巨人既人
賈碧sasha故事 只係season 4 一係仇恨既side track 都係因巨人而起 (導致有survey corps 導致佢地見面)
艾倫就係想除蟲 終止巨人之力(第一因) 而獲得自由
我唔會話仇恨 唔係topic 之一 但未必係主軸 只係可能係season 4 其中一樣帶起既野

艾倫唔係仇恨之巨人 佢進擊巨人
如果佢報仇心好似呢度咁重
就一早 係瑪雷 殺左 Reiner 車巨 鄂巨 攞曬d巨人
Falco 都唔放過

係地鳴篇 艾倫就會攞埋佢地自由 等佢地無還手之力

如果仇恨係主軸 咁作者可以一早咁寫
但含球剷好明顯唔係艾倫/作者用意 只係葉卡派/蟲派既事

如果進巨個故事係講
拿 打仗一定要殺曬全家 OK ? 呢個道理 咁就真係淺薄
仇恨絕對唔係主軸
仇恨呢個議題係由馬萊篇先開始帶出

巨人既議題係一路改變
每一個議題都有充份討論,但唔代表一定要有答案
由一開始既「生存」>王政篇既「政治」>馬萊篇既「仇恨」>滅世篇既「humanity」>最後「生命意義」

唯一冇變既就係巨人既主軸「自由」
漫畫既主角係進擊的巨人,進擊的巨人係任何時代都會為自由而前進
呢樣講得好清楚
其實確定左下集完?
我覺得馬來篇都唔係以仇恨做主題(雖然佔一定分量。
太多矛盾唔可以用仇恨解釋
剩係滅世同地鳴派入面,真係可以用恨黎解釋既人都好少: 艾倫 弗洛克

而牆外艾族人都唔見得普遍仇恨壓迫佢地既民族
甚至到世界俾艾人滅個陣,佢地唔係表現到對艾族既仇恨 而係忏悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞