[最終回倒數2] 進擊的巨人漫畫討論 - 138話(5)9號出東立

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
你唔知係第幾個咁問
純鳩叫
Sorry
法仔咁橋飲過吉克脊髓液所以咁多人誤會
諗起同期最重要d戰友都變晒巨人好唔抵
得讓我係會覺得唔抵
其他
可能係星星公主果種結局
仲有柯尼
光頭仔我唔會可憐佢
仇人跪地求你比佢解脫 選擇唔殺佢好好人
知道自己地嗚要滅人全家 都選擇原諒佢好好人

雖則我係支持艾主席派
但可唔可以唔好再將佢陰暗面聖人化?

個個偉論都只係focus係艾倫老母比萊納/馬萊害死個仇恨位
但從來冇人講佢童年心態係更複雜

早係破牆前
由armin給予佢嘅夢想「自由」同為救mikasa顯露殘酷嘅「仇恨」
呢兩樣野一早係佢心底打好基礎 亦係佢角色性格矛盾性下 先做就地嗚滅世呢個道德議題

佢本身成長過程就注定係活係仇恨泡泡之中 所以佢先更想奪得自由
因為咁佢聽完armin一番話先會開始思考開始憤怒
亦因為咁佢先會人地奪走佢自由前 先奪走人地自由

地鳴形象就係全世界仇恨形成嘅集合體反撲
對艾倫形象就係代表自由 兩樣野係一體前進
終結仇恨 意味佢自由同樣要終結
無聖人化佢 我只係討論緊想帶出佢會唔會有其他理由
事實上,表面理由就係全世界想滅帕島殺哂島人奪走佢自由
所以佢發動地嗚滅世,好簡單呢一點我覺得都唔洗拗
佢做得出滅世都唔係咩聖人,表面睇係為自己民族著想既領導者
外界眼中就係有危害全球國家、文明、生命之嫌既人 (基於佢始祖之力有地嗚底牌,由細到大都係帕島人比全世界仇視)

問題係表面理由我地都知,咁會唔會有深層理由呢?
你都識講「佢先會人地奪走佢自由前 先奪走人地自由」個矛盾位就黎啦
你都識講地嗚=(艾倫向全世界報仇+佢自由既形象)
咁點解佢會奪走馬萊土耳其小朋友既自由
但係又唔奪走reiner annie falco呢堆有巨人之力可以有反制佢機會既人既自由呢?呢堆人最有機會奪走佢自由喎
點解呢?

或者我講得唔夠清楚講聲sorry先
我上個cm講「艾倫由馬萊篇開始做嘅所有野唔係為報仇」
應該咁講先岩,艾倫由馬萊篇開始做嘅所有野唔單只係為向全世界報仇

唔奪走104期+戰士隊巨人之力?為友情?原諒左reiner唔殺reiner好偉大?轉個頭艾倫佢又殺人全家喎。呢種種矛盾就係我地讀者會諗有冇深層理由既原因

自己要有滅世的自由
又要同伴有救世的自由
兩者衝突下,結果只會是艾倫死還是救世聖母團死

在資訊不對等,不清楚艾倫還有沒有其他理由的情況下
我們讀者當然會想滅世的主角艾倫
會有其他如從世上清除巨人之力的原因...
而不是最後主角和自己的同伴全面開戰
正常都咁諗
而且艾倫有仇恨
唔代表佢滅世既動機就係仇恨
兩件事黎
https://www.youtube.com/watch?v=fvv7pcFMPdk
哩條片應該估中9成個結局
利申冇睇
要等139艾倫pov解話
如果冇目的性 咁佢就變超級大傻仔(當然我信創哥唔會咁玩佢)

我上面段cm都係講比剩係睇到艾倫追求自由 忘記佢背後更複雜化一面個班人
見好多cm話佢馬萊篇就放下仇恨 故事無關仇恨連鎖 睇到R爆頭

講萊納呢段又係好弔詭 個個話佢原諒 但真係算咩?
特別當你知道自己要滅世嘅時候
我只諗到佢係覺得呢類存在再冇意義 當刻先唔再介懷

如果佢真係有放下 又點會下定决心認定島外一切係敵人 要一路前進呢
正常唔係應該好似145王島上等死或者138話私奔避世咩 但佢都冇做到

艾倫呢個角色好多時口講一套 行動上又另一套
唔係佢虛偽 而係佢追求自由同憤怒憎恨兩個concept一直衝突一直互換緊
同意 好期待139會唔會講艾倫嘅目的

如果冇真係讀者變大傻仔喺到左諗右諗
艾倫又變大傻仔

艾倫呢個角色真係好精彩,集結愛,仇恨,自由於一身。今日係3月19日 再等多個月我地就可以睇到所有野嘅結局。
但佢最後都係諗緊點對付條蟲而唔係艾倫
屌啦星又po
想像唔到點交代
講中艾倫係等待2千年嘅滅蟲勇者 都唔知點反應好
想問下各位師兄如果我想買下個月既別冊少年(巨人連載既嗰本)有咩途徑買到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞