[最終回倒數2] 進擊的巨人漫畫討論 - 138話(5)9號出東立

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
係自由啦
如果係仇恨
咁萊納殺佢老母呢個仇就點都要報
但艾撚冇咁做
就證明佢唔係剩係以仇恨黎行動
咁都要黎推動個故事發展
無可能淨寫一樣
咁主線就會脫軌
但你見佢借賈bitch講左幾多野就知主題係乜
自由係佢夢想 仇恨係佢枷鎖
佢每場為人類自由而戰嘅戰鬥 都係由仇恨一直推動落去

唔係單一而係一體兩面
所以佢站係雲端個下自由 先咁諷刺同無奈
有理由相信創哥都唔鐘意左膠特登寫咁衰
如果創哥真係有睇過存在主義,有咁既諗法完全唔出奇

問題仍然係手法問題,描寫左咁多艾倫既悲憤同絕望,讀者好易理解到艾倫諗法:唔理為自由定解決仇恨,都係為下一代可以完全得到自由,結果個結局就spin去蟲蟲,再黎個反轉:原來咁大決心既艾倫都只係想做野做一半
Connie條線刪咗去完全冇影響
呢條線仲寫到阿明更柒
枷鎖點推動
你睇返佢同坐低左既萊納對話就知
仇恨佢已經忘記晒
我主觀地覺得啦創哥應該唔係左膠黎
但又唔想淨係畫死佢自己既諗法
所以先加埋啲左膠劇情
但班左膠係膠到一個極點完全唔討好
佢係對萊納無恨意姐 點解就當左佢個人冇仇恨
大佬啊 一個係廣場大開殺戒嘅人 一個屠咗大半文明嘅人
會係冇怒冇怨嘅聖人?

係咪下下要好似15歲艾撚大吵大鬧先叫有仇恨
咁佢地鳴前打柒左膠明實係單純做戲啦

佢面對145王不戰之約 面對始祖yimr奴隸身份 各種不滿舉動重唔夠明顯?
一個要為自由戰鬥嘅人 可以點樣反抗過程下係冇怒火?
要睇創哥點講滅巨人之力呢個setting
如果單單係滅蟲
咁成套作品就好濕鳩

咁點解唔一開頭打開心窗傾點引條蟲出黎
係要又滅世 又要比人救世
呢到一定有d野要等佢解
希望個邏輯解得通又有深度

如果你話只有進巨知道呢個方法
咁點解唔一開始進巨就自己入墻
係要個波傳黎傳去傳到艾倫手自做
同雷斯王傾 搞假地嗚又好 自殺又好
好過而家搞餐懵
留意返, 唔係講艾倫因為仇恨而前進, 係因為斬斷仇恨循環黎得到自由而前進

而家你覺得個結尾可以得到自由而唔需要斬斷仇恨, 咁我既評論就係呢個結尾係將艾倫係地鳴篇既定位弱化
要睇下仇恨既定義係咩
艾倫因為知道艾族被剝奪咗消極自由,失去選擇&不選擇既自由,所以先會以此憤怒作為驅動力
我會話艾倫每一章都係由憤怒去推動
但艾倫既憤怒一早唔再單單流於對國家仇恨作出報復既表面
乜創哥真係有美化(有意無意)艾倫寫衰阿明咩
其實我覺得創哥真係無乜話寫衰邊個,係艾倫既思維岩連登仔口味啲
弗洛克呢啲創哥直情唔buy,不過佢愈寫先覺得要有人代表牆內憤青既意見,所以先愈寫愈好。
無錯 係變咗一種concept
佢每一步向住自由前進 腳下就留低一個仇恨腳印
變相兩樣野混淆一齊
我覆緊佢佢話由仇恨一直推動落去

覆你上面
你可以睇返#17
我覺得艾倫係真心想滅世斷仇恨鍊
但同時都想滅蟲
成唔成功就另一回事
方法已經講左出黎

但就算唔成功滅世
而家既破壞都足夠保護到島內艾族
咁定義法好似更加唔係仇恨,除左比較開頭打巨人,知道外來人破牆外,佢係對一種無由來既入侵,打破平靜有一種憤怒。
但如果佢追求自由,佢係唔必要去恨威脅 剝奪佢自由既人。因為佢知道自己同樣對其他人係自由既威脅,佢滅世亦係直接消滅人地既自由(有啲拗口)。佢覺得馬來為左自己既自由黎島搞事係無錯既,自己去消滅人地都無錯。
佢個種追求自由既動力唔會係恨 只係一種(自以為)既理性同埋無奈。

起碼後面已經睇唔出艾倫有咩憤怒既表現了
打開心窗佢哋就殺唔落手,你見唔開心窗佢哋都扭扭擰擰噉,不過我呢番推測係建基於魯魯修結局,
後面嘅問題要139/後記答你
原來係上個post既17
你係咪誤解d咩
立場唔同就梗既,要睇就係睇角色既行為
睇下膠明郁下就話坐低傾 >但冇plan >搏運氣、cow 女、冇辦法再嘴炮就淨低憤怒作為溝通工具、為外人拋棄摯友
同以往人設個level差幾遠
艾倫叫老豆搶始祖果集嬲撚到仆街喎
除左主要角色唔關仇恨事之外,
再極端啲講,牆內艾族 、牆外艾族、其他國家、馬來。佢地之間既關係都唔係咩大仇恨。或者呢種仇恨唔係咩無解同嚴重既野。

對其他人黎講,艾族真係屠殺同統治其他國家人已經係好多年既野,真係俾人侵略既痕跡都無哂咁滯,而家佢地都只係兵器,但係佢地普遍咁俾人歧視,啲人唔會唔知。就算佢地覺得佢地係低賤既,你蝦左一個民族咁耐,或者同佢既沖突係咁多年前。都唔會覺得有必再翻閹啦。
牆外艾族俾人歧視,雖然有描寫復權派,但唔少都被馴服哂,至少佢地唔會憎哂全世界先。好似賈碧呢啲反而係特例,正常黎講牆外艾族會最痛恨馬來。
真正比較有仇恨既係馬來同被侵略國家,呢一種恨係可以延續幾代。

無解既唔係恨,只係艾族係太過特殊,用人類係類比根本唔正確。艾族根本係一個蟲族(由首腦控制艾族人思維,個體可以變有戰鬥力既蟲族士兵。對人類黎講艾族係一個永遠既威脅同完全差異既物種。
當然艾族有佢既智力所以可以交流,而係巨人入面表現到既,馬來同其他國家交戰、艾人被當兵器同歧視、世界圍攻艾族,全部都係政治現實大於仇恨,用人類既沖突去睇,即使有仇恨係入面,都係可以解決到既。
但用艾族既特質去睇,就算佢同世界無仇恨,都係會有不可調和既矛盾。
如果用仇恨呢啲去解巨人,我覺得會低lv左好多(雖然用怪誕蟲作解會仲衰)
佢一早講過比起人地奪走佢自由 佢會先一步奪走人地自由喎
同埋121話你剩係睇到佢chok樣?
唯一解釋係進巨本身特殊+yeager血統特殊先要等咁耐
進巨來歷未解
yeager血統有特別,佢地巨人form 耳仔同d前任唔同,全部都係尖既
以上單純吹水
漫畫果然唔可以純文字討論

睇返100話其實有冇放下恨意係存疑
佢一開始的確有體諒萊納立場

但直到萊納開始貓哭老鼠自己心態 佢就定咗格 (有趣在於艾倫都有咁對中東仔悔過)

然後直到威利講出呢句當初自己既名言 佢已經認定對方係敵人

到121話佢都講咗自己一路都冇變過 對於因為人地奪走佢自由 佢一直都好憎恨 亦係佢願意殺人原因 只不過佢由咆哮怒吼變成無聲怒火咁解

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞