[最終回倒數2] 進擊的巨人漫畫討論 - 138話(5)9號出東立

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
總之任何牽涉到13嘅都肯定創哥係有諗過度過
可能有第五集
其實佢講犧牲可以同138艾倫有關
如果最後一話全文字
最後剩番抱b果張我都收貨
我有諗過除蟲點解要地鳴
如果照佢咁講 發動地鳴+殺島外人先係唯一 成功ending

唔可以靜靜地係島入面
秒開地鳴 秒斬艾倫
不過開下地鳴踩下人地 可能先可以擊退人地軍隊
淨低既和平 等阿明 annie reiner 等人嘴砲
咁艾倫真係 為自由故 兩者都皆棄左添

現在葉卡派 變左做蟲派
btw
可能最後都乜特別
當我9up
見到上面佢又出片
笑咗
https://youtu.be/KAvqwGn1OZo

中文係見到佢分析
上面嗰兩張cap圖就係依條片
完全無諗過 比蕭生講一講
其實Erwin 最後沖刺個幕同神風敢死隊真係好有相似之處
可能神風敢死隊 隊長都係咁motivational

創哥話自己唔係軍國主義 我開始唔係幾信
可能真係要用放大鏡睇
冇睇得好仔細同追post 主角話進巨可以預知未來
佢有冇話幾時開始發現呢個能力同幾時開始用
可能下集會講
呢點就係諗多左啦
我打對馬戰鬼咪又係咁樣衝住去打蒙古人
自我犧牲呢d係各個文化底下都會有既野,由其日本仲有武士道呢樣野
咁你有冇抱住必死既決心去打 呢點有分別
咁樣有個好處 就係有咩解唔通 就話一定要咁先出個呢結局
咩料
個game又唔係我控制,cut scene黎架
我講緊對馬個故仔一開頭就成班衝去打蒙古人
對馬全軍覆沒主角死剩種
合理推測就係地下室拎返記憶開始意識到進巨既能力
但係真正證實到就應該係之後女王授獎牌個下錫手背
八両金
唔好咁癲
呢幕好明顯係想帶出人活喺四處都係悲劇既世界要企起身反抗荒謬既意思
咪學d支那蛆咁郁d就屈呀創右翼法西斯軍國主義好嘛
艾倫死=自由 條蟲死咗=無晒巨人 艾人唔再係威脅 大地上嘅惡魔 人們互相理解向住所謂嘅「和平」進發

一切都係艾倫劇本 用地嗚去令馬萊同各世界人受到教訓 引條蟲出嚟回收巨人之力 用地嗚引救世小隊阻止自己 自己做醜人 令到阿明佢地做英雄 同馬萊談判(阿明主張溝通)

咁樣好唔好
覺得會係咁 好大路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞