[最終回倒數2] 進擊的巨人漫畫討論 - 138話(5)9號出東立

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
佢老豆邊有咁勁
唔好突然感化就得啦 創哥寫到咁既進度做讀者當然希望有個合理答案 如果明知冇可能收到尾又寫到咁地步咪經係玩死自己囉 不過我all in創哥
falco 唔係獸巨。。係顎巨
不過係咪預知就難講漫畫都未有佢個空中用劍殺巨人既畫面
我唔知佢個空中係咩意思
1.用立體機動 + 佢地d刀
2.鳥巨能力(飛)+ 戰錘製造既巨人劍
唔會
艾倫想帕島重獲自由既其中前提就係要中斷仇恨循環 冇聽錯佢個講法就係shift咗去中結巨人之力就當完事
一係就好濕鳩 一係就諗得太天真
咁艾倫點係不同時間點部署佢嘅行動?進巨其中一個能力?
認同 呢個結局直接無視左最實際要解決既野 唔解決冇巨人之力既艾爾迪亞人咪仲快玩完....
Sorry 完全唔記得
選擇性咁俾d記憶片段前任睇掛,去影響佢地既行動
呢個要睇島外破壞程度去到幾多
基本上踏平哂既話,就已經解決左根本個原因
而且地鳴行過既土地應該都咩都冇哂,仲邊得閒橫跨大海搵你
佢地自己仲要玩fallout

不過左膠兵團應該會幫手重建之類,起碼提供食物之類
解決左你可以隨時變巨人好危險 所以要殺晒你地呢個最大既不同先
無左最顯眼嗰個歧視symbol 會易搞啲掛
分係咪艾族人有兩種方法
第一種打巨人針
第二種血液檢查
始祖死咗
所有道路唯一交匯處「座標」都冇埋
道路斷晒嘅話
就算係血液檢查都唔會再check到
況且艾族同瑪雷人喺外表同語言都冇咩分別
分唔到艾族應該就解決到種族仇恨
幾新穎 但咁樣都算解放艾族人 還佢地自由咩要佢地終生做馬萊人
咁島上嗰班點算,
係咪死撚硬
唔會咁易啦
對國家發動戰爭比想像難,尤其而家

而家島外武力應該清晒,一段時間都唔會有能力攻島啦
亦都未必有材料整武器,有都拎黎重建國家先
只要一邊對外交易/緩助, 製造友方國家
時間過愈耐,戰爭可能性就愈低
歷史上越窮嘅國家先越會打仗
加上島上科技落後但係有好多資源
都要有能力打先得,人又冇 武器又冇 艦又冇
依家邊面落後d都未知
滅撚左一半人口咁滯,
唔係即時打遲啲都打啦
都未計島上主流都係葉卡派
島外軍事力量無晒
但島內兵團都死傷慘重
打和啦
之前有講主席發動地嗚
係首先要處理哂島上軍事力量
照咁睇應該係產除到7788
跟住再落人口又小左咁多
相信島外國都損失慘重
咁就可以解到地嗚
做成傷亡同損耗島外國家實力而不滅世

咁之後 島內都算安全
而且獨佔冰爆石呢樣資源
都係幾大優勢for艾島發展軍事力量
如果主席目的係引蟲自爆
消滅巨人之力

咁變相好依賴巨人軍事力量
同對艾島最大威脅既馬萊
基本上等於戰力清0
艾島都算暫時安全

如果左膠明彈出黎向馬萊伸手
隨時賺到個盟國
咁艾島日後發展黎講都真係算贏家
不過你話馬萊呢頭比你地嗚完
呢頭比你#接濟#
收唔收服到民心就另一個問題

另一個問題就係艾島國內分裂既處理
滅世小隊 vs 葉卡派 呢筆脹都未算清

跟住要睇作者點解畫lu

Crying
1.成為暫時軍事最強,發展科技,馬萊軍力嚴重下降,兩軍有機會合作,堅信未來國外科技不反超同埋唔會出現第二個艾倫·葉卡,大家手握手言和
2.由Connie老母變做人嗰段時間之後,叫某國趁世界大亂秘密偷渡所有島上艾人到世界各地,交換條件為某國可享有所有島上資源,從此大家無分族群噉生活
45頁原因,前者居多
左膠明一拳打低艾倫超巨
成為新的英雄荷洛斯
促進世界和平
呢樣係佢唯一做到而艾爾文做唔到既野(團長唔夠左膠)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞