[最終回倒數2] 進擊的巨人漫畫討論 - 138話(5)9號出東立

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
Btw其實條蟲唔同咗樣
肥咗好多
諗到the mist式結局
原本艾倫滅蟲係打算重奪自由既其中一著
艾倫係假死
然後聖母團斬完蟲後,艾族失去成為巨人既資格
以前經始祖之力改變既身體設計強制undo,體內DNA、細胞亂晒大龍
艾倫既進巨記憶中只係去到滅蟲前一刻,冇咗巨人之力係睇唔到滅蟲後既事
就係咁艾倫望住眾人自爆,三笠、膠明喺佢面前慘死
艾倫欲哭無淚,諗起兵長「不管做了多麼明智合理的選擇,在結果出來之前,誰都無法知道它的對錯。到頭來我們被允許做的,只是堅信那個選擇,儘量不留下後悔而已。自己來選擇,不會後悔的道路。」
艾倫後悔到仆街,想斬頭親手了結自己,突然斷手斷腳,冇辦法逃避害死族人既罪,要慢慢去感受傷痛同命運既嘲笑
最後瞓喺地下望住天空,見到隻雀,karma is a bitch...
下一幕,海邊批人存活落黎,唔知艾人做咩自爆,最尾重新建國,以史為鑑
終極暗黑結局
艾倫可唔可以好似萊納咁
將意識傳去身體其他部分假死
甚至傳去其他人身上(女王未出世嘅BB?)
咁樣艾倫永遠都唔洗死
講咁多做乜 都爛硬尾 最後兩話咁撚求其夾硬嚟又各種bug仲想估結局 我大膽咁講45格一定收唔到靚尾 又要殺蟲 又要解艾笠 又要解始祖動機 又要解怪誕蟲動機 又要講巨人之力去向 又要講大戰完既世界點睇艾族 45格根本完唔撚到 唔明諫山創個柒頭神左咁多年細心左咁多年做乜撚野最後要趕收尾求其作 屌你寫多一話齊頭140唔撚肯 最後139寫多幾格又唔肯 有神唔做走去做人
理論上脊髓液仲喺到就得
傳去其他人身上就冇講
之後訪談呀創分享下最初結局係點樣就好
只要有利益既話 中國日本都可以好fd,戰爭都係政治延續既啫。
係得憤青先覺得國恨民族仇恨係一世

左翼會覺得階級係鬥爭既根源。
仇恨係巨人嘅主軸
牆內嘅悲劇係因為馬萊幾千年來嘅仇恨
吉克想絕種係想中斷仇恨
賈碧sasha故事就講愛(只是個孩子)可以化解仇恨
艾倫就用激進(自爆)手法想立即中斷仇恨
仇恨係巨人嘅主軸 你肯定?
我夠可以話 巨人誕生而令人不自由 係 巨人既主軸
牆外內嘅悲劇 都係因為第一因 巨人既誕生
吉克想絕種係想中斷會變巨人既人
賈碧sasha故事 只係season 4 一係仇恨既side track 都係因巨人而起 (導致有survey corps 導致佢地見面)
艾倫就係想除蟲 終止巨人之力(第一因) 而獲得自由
我唔會話仇恨 唔係topic 之一 但未必係主軸 只係可能係season 4 其中一樣帶起既野

艾倫唔係仇恨之巨人 佢進擊巨人
如果佢報仇心好似呢度咁重
就一早 係瑪雷 殺左 Reiner 車巨 鄂巨 攞曬d巨人
Falco 都唔放過

係地鳴篇 艾倫就會攞埋佢地自由 等佢地無還手之力

如果仇恨係主軸 咁作者可以一早咁寫
但含球剷好明顯唔係艾倫/作者用意 只係葉卡派/蟲派既事

如果進巨個故事係講
拿 打仗一定要殺曬全家 OK ? 呢個道理 咁就真係淺薄
世界存在差異
仇恨根本無辦法完全消除
消滅怪蟲起碼可以解放艾族人先

根本得左膠先會追求完全消滅仇恨
揶揄作者無橋消滅仇恨嘅人其實先最左膠
班滅世撚根本唔知自己講乜
只要有利益既話 中國日本都可以好fd,戰爭都係政治延續既啫。
係得憤青先覺得國恨民族仇恨係一世

左翼會覺得階級係鬥爭既根源。

Class Struggle
但呢個世界就係乜人都有
有利益至上、有憤青、有左膠、仲有痴線佬
所以要完全消除仇恨係唔可能
好痴線 我鍾意
Deal
老老豆豆最滿意呢個theory
班人自己都知仇恨冇可能根絕到
一邊要求個漫畫家交出絕對答案
同支那仔一樣咁撚賤種
我反而覺得得滅世先有可能,艾族可以控制洗哂艾人既腦 ,由根本上改變艾族既社會性。
只要世界上人類得番艾族,咁就可以永保和平
留低係艾島既非艾族人都要一係絕育一係同艾族人生後代。(好似只要一方係艾,後代都係艾族
真係變黨主席
過十幾年個個艾人小朋友拎住本小紅書去廣場讀艾語錄
這半年d劇情咁撚樣 大把人睇完都廢事討論啦
維穩的巨人 1984
突然醒起
巨人之力繼承者死左又冇俾人食到,會俾啱啱出世嘅bb繼承
下集會唔會超展開,女王個b出左世,繼承左巨人之力
艾主席所有野都係白費

如果係咁就神作

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞