[最終回倒數2] 進擊的巨人漫畫討論 - 138話(5)9號出東立

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
艾倫死=自由 條蟲死咗=無晒巨人 艾人唔再係威脅 大地上嘅惡魔 人們互相理解向住所謂嘅「和平」進發

一切都係艾倫劇本 用地嗚去令馬萊同各世界人受到教訓 引條蟲出嚟回收巨人之力 用地嗚引救世小隊阻止自己 自己做醜人 令到阿明佢地做英雄 同馬萊談判(阿明主張溝通)

咁樣好唔好
覺得會係咁 機會都大*
艾倫b
會激死哂連登仔
燒山你迷巨人唔緊要
唔好再燈好嗎
比燒生燈兩燈睇黎進巨都要爛尾
廢事聽
燒山有無話條蟲代表d乜
未講到
係咪得我一個覺得艾倫keep住做滅世好 而家變左平行時空簡多一次 同其實最後係好心用心良苦 好似個個對現實既殘酷同絕望弱左好多 雖然創哥未必想講到咁黑暗
第一集聽佢將艾島拉埋日本黎講
之後已經無聽
感覺文人都會被已知的歷史束縛住
咁老一輩係咁
而且後面咁嘅款佢未必講
佢好似剩係睇動畫無睇漫畫
有少少咁多關事嘅
不過明明係好少部分 亦都唔剩係講日本
但佢好似執到寶咁
佢就燈結局會係講愛 用愛化解仇恨
連埋結局係:9.2/10
0.8分扣喺122-138當中出現嘅新設定太多,斧鑿感太重
解說伏筆及不合理的地方,又或者顯示多啲唔同國家嘅人內疚後悔心情都可以用嚟代替無謂打打打轎段

9.2分係1-122、123-138部分轎段嘅故事性環環相扣、寫實主義、人物構造十分出色同主題深刻,而結局尚算合理

結局爭議最大係外族對地嗚嘅新仇恨,作者可能會攞Armin同各國元首握手,上面畫隻白鴿嚟解釋件事,意思係和平尚未成功,同志仍需努力

呢個係基於結局為魯魯修結局嘅評價,出現咗大腦核爆級嘅結局另外再計
如果係呢個結局嘅話,巨人就神作了
即係人類用2000年時間消滅寄生蟲既故事
目前最合理就真係呢個
記得創哥講過巨人唔係輪迴load save故事

同埋講過話個end去到最後係所有人都對自己之前既行動質疑,覺得結果唔應該係咁,同幾套西片結果相類似
記得創哥講過巨人唔係輪迴load save故事

同埋講過話個end去到最後係所有人都對自己之前既行動質疑,覺得結果唔應該係咁,同幾套西片結果相類似

傷害讀者黎啦
可以quote翻兵長哥句
你永遠都唔知後果 只好揀個唔後悔既做
https://youtu.be/fvv7pcFMPdk

呢個結局推得好合理 應該都係咁上下
Cls
有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞