[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
有時感覺吾似同一支
買左枝咩先?
同埋由咩味變成咩味
吾止一支,試過幾支都有咁嘅感覺,可能心理作用吧
主要想問吓其他人無咁嘅經驗啫
威士忌同空氣接觸係會變味,但呢個變味可以變好,可以變差,變嘅速度支支唔同
呢家開咗支協會Ardmore,開時除咗辣之外,真心無乜風味可言,放咗半年間中飲下,係feel到有啲雲尼拿同焦糖味走咗出嚟

Smoke好似都會容易減弱
但whisky呢樣野,散咗一種味,其他味可能會更出
呢種變化都係樂趣嚟,可以開時好好飲,一個月後好難飲,但過多兩個月又好飲翻
之前開過支bowmore 15 Laimrig ,開時幾果,唔知點解中間有段時間好苦好重木味,之後又果翻
支酒得返三分一或者四分一就會有你所講嘅唔同左,我自己嘅經驗就係假設本身支酒開始飲個feeling麻麻,但到飲剩某個位就會顯得有啲唔同,多數覺得好飲左
Laimrig 真係一枝性價比超高嘅酒
係真,初初新手覺得15年過千好貴
飲落支酒隨時間嘅變化,本身嘅fruity都好正
呢枝算係入門性價比高嘅sherry peat
千幾蚊唔好預咩層次, 不過交到貨係好嘅sherry
前幾日見到有mortlach14
試完覺得有小小煙味正過16
想問下沙田係咪冇咩酒鋪
好似真係冇乜
上網買算啦
大家點睇Watson’s wine 好似幾齊
貴同埋得普款,周圍都有嘅野
唔講價錢,遠遠談唔上齊啦
明白 咁price.com 果啲鋪頭穩唔穩陣
價錢相對平
睇#3
Price.com 完全唔可以做參考
Ardbeg Uxxxdxxxl 真係好正
islay whisky黎講最鍾意佢
有冇巴打有其他好islay介紹
u唔識串係正架

常見嘅 bowmore10 18 deep and complex
Laphroaig quarter cask
Laphroaig cs
lagavulin 16
port Charlotte 10yo
新手想學嘢 呢枝正在邊個位?

最近買咗枝Glenallachie 15同Talisker distiller edition試吓
入門價錢 但質素幾高
呢幾日飲左LP10新果支Sherry Oak Finish
有驚喜,幾好飲
有sherry influence而LP既character又無10或者CS咁強勁去主導哂所有味
幾支都smoke peat, 烏干達相對較明顯甜味
幾舊水看門口唔失禮
聽講係core range繼續出?
有機會都想試吓
off topic
想買支平嘅whisky煮嘢食,買咩牌子好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞