[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
新手想問有冇花香易入口推介
呢家試緊ardbeg10想搵下其他試下
glenmorangie 10/anconc12/ Glenfiddich 12
Highland park 12 都有小小花
新手就飲ardbeg
新手就ardbeg應該咩whisky都飲到
推下先
呢支唔平 但無咩見人出tn
屋企人90年出世? 點解睇中呢支
我印象中25年果枝好啲
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/90768/bruichladdich-1990

我見街價4500到
我自己都有枝
Rare cask edition (即係你果枝) 係17年bourbon +10 年French oak 其實唔使$5500就買到,可能$3500都有機會搵到
Sherry edition 就貴好多,用咗兩隻唔同種類嘅sherry cask (px and olorosso ) , 再加French wine cask
你知我見過最平大約係4200

兩種其實係比較唔同風格嘅bruichladdich
Sherry edition 我印象中係用咗好靚嘅sherry cask
所以nosing 好重matured fruit , dark chocolate 味
Rare cask edition 就反而重啲French oak influence 多過bourbon , nosing 比較Berry , 但係唔知點解同時有少少 Sulfur , 可能係因為個桶小小dirty
好詳細thanks
而家唔係呢家
Benromach 10 Year
有冇師兄飲過,有冇評價
好好飲

我自己就勁推
fruity and light peat
Feis ile 有無邊枝值得試/ 入手?
我見枝bowmore 18 sherry 好似都吸引
支single cask嚟到hk唔知幾錢呢..
tgs好多人pm, 但仍未sold, 所以你話...
$10000起碼啦
大家點睇k11 musea地下
新手表示幾鍾意去佢哋嗰度飲IB
Tony 份人好nice
新手去係學到好多野
呢支真心正
cask strength 47.8度
好飲+飲完第2日唔會頭痛
3個人秒1支, 大約700元
好勁
一日飲到一枝
我飲左大半年都未飲完一枝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞