[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
岩岩見到t又出t8
K11 枝1968花格好正
想知會有幾smoky
都幾架
頂 睇錯嘢 以為問2018 t8
講緊新哥枝 講到好似好extra smoke咁
其實大家想學野真係支持下本地bar 啦

有時好多幾十蚊一dram
當你飲三個dram 都係300內
起碼呢300你係會學到野 同埋唔會伏

上圖係其中我覺得information 好充足又可以學到最多嘅bar
有冇人幫襯過fb whiskey_one,見佢ardbeg 10幾平,信唔信得過
我識一間叫 whisky one
唔知係咪同一間
如果係就信得過
不過價錢就見仁見智
如果你覺得平就可以買嘅
打多左個e
係 whisky one
因為見佢冇實體店,但carousell又好多好評
咁有冇推介邊到買ardbeg 10同u 比較平
佢哋實體店好似喺葵芳定葵興
其實ardbeg 10, 周圍都差唔多價錢
都係大約五舊水都八舊
自己覺得啱價咪買囉,反正又唔係貴
同埋呢啲冇得炒嘅酒,冇咁多假酒
師兄可唔可以講多少少,成日想搵間可以學多啲野嘅bar
我自己建議間間bar都去下嘅
不過講學野呢
House welley and K11 musea 學嘅係最多
呢兩間其實都好多新手款俾人飲
同埋次次都都保證有野袋落袋
不過有時house welley俾人個感覺係高級小小
因為好似特別野飲
Highland park 10 邊到會有
咦咁我有d 興趣
有時候落威士忌吧想試下某一間酒廠,
佢枝枝都開靚嘅 single cask ,
好飲係真嘅,但有時候覺得自己太過新手,
仲未飲得出太多嘅tasting notes,
有啲浪費,反而想試吓嗰間酒廠嘅普款多啲
幫襯過幾次,感覺還好
我記錯,12先岩
咁唔一定枝枝靚嘅single cask都係貴嘅同埋唔一定次次都轟落枝勁野到嘅
我自己覺得百幾蚊試到啲二三千,靚過平時自己飲嘅普款
同時可以聽啲人介紹埋枝酒嘅history , bottler 嘅information
聽住故仔吹住水咁飲,係好feel d 嘅
重有要記住嘅係人地嘅tasting notes 未必同你係同一樣
但上網睇review好似10都唔差
其實highland park 好多岀品都好穩陣
起碼個價對得住個味
有時會有驚喜
我平時都上網買 睇邊間齊幾隻想試嘅就係邊買 見你講10先見到之前幾個網都冇 咁我搵返12先
想飲普款咪直接話想試普款
不過如果本身都想成枝買嘅
可以去下鋪頭試兩三款再揀成枝課

Btw落吧試完覺得好飲已經值門票價喇
唔駛驚寫唔到咁多tasting notes會蝕
開心就好
(不過銀包同個肝健康都好重要
宜家酒吧有開?
係咪一定要掃安心出含?
自己問佢地啦
仲唔開就唔使再開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞