[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
可唔可以推介係邊隻?
(新手完全唔識)
調轉問95邊支唔正可能易d
House welley 果枝勁正
有小部份smos 都唔差
揾d有舖 有口啤嘅
果支唔係98咩
我印象中soloist 係正常嘅,當係試下sherry
不過我唔熟邊隻version
係喎
一諗起elgin 淨係記得95
kavalan 單桶應該係寫住soloist
通常 白底紅框
Malt cask 有枝kavalan madeira 可以一試
想試多啲佢golden vintage
咁即係求其都無死喇
House welley個支同佢官方tasting note近唔近?
飲過一次響
返唔到轉頭
我試得唔算多
但都幾收貨
但有朋友話有dd 無咁fruit 但都唔差 只係無想像中好咁解
官方tasting note 寫左咩
我覺得95 Elgin 係弱化版96 Ben Nevis
有冇人試過costco kirkland 22yo speyside

2000新台幣一支聽聞睇飲到hihi
96bourbon?
我覺得係
不過Ben Nevis bourbon 都有兩隻
一隻勁creamy and yellow fruit
另一隻係小小燈皮嘅fruity ,帶有小小酸
Elgin 95係似第一隻
我又唔太覺95elgin好 creamy
所以咪弱化版
話時話bowmore 普款係咪會停產/轉款
bowmore 15 sherry finish 好似無咩地方有得賣
巴打都成日老點人

有果味就亂咁砌A廠似B廠

不如話Irish 1990 似Glen Elgin 1995?

Ben Nevis 隻白酒味邊度似Glen Elgin

唔覺得廠同廠之間有乜對比性

Grapefruit , Yellow Fruit, Artifical sweetness, 36 years old but just a few oakiness

我真係覺得Elgin 95 同Ben Nevis 96 有少小似wor
Irish 1990就完全第樣野啦
我唔同意冇對比性,有時真係咁岩小小nosing 似palate 似
唔係點會一枝secret highland secret speyside secret islay 可以估咁多唔同嘅廠
有fd 移民想送支威士忌俾佢 budget 三千有冇咩推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞