[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
無啊whisky on rock
所以想睇下ching意見下枝買咩好
on rock唔怪得啦
個人覺得近代sherry cask on rock麻麻咁

不如試下talisker 10/ardbeg10呢d
peat/smoke嘅?
正常Sherry cask應該點飲會比較好?

Peat/ smoke之前都試過,但都係prefer Sherry cask,飲落好似舒服啲咁
有無試過唔on rock?
有啊
但都係覺得無一種味非常特出咁
曬下酒先, 多多指教

ching 可以諗下轉細樽裝酒
有幾枝一半唔夠
唔清楚你擺咗幾耐
驚變味
好地地做乜撚野 on rock
買咗支aberlour a'bunadh 玩下 ,飲落熱得滯好似飲溶岩咁

之前飲過其他 cs 都冇咁辣,落冰又好重sherry cast 隻苦味唔好飲,係咪要自己溝返40% 好似好傻仔咁
暫時放低唔好飲住,搵枝自己鍾意嘅CS 作為Daily dram,
等自己條脷慢慢習慣咗再試返?
試下

得閒開下佢抖下氣
有冇試過有比較之下neat飲? 應該差好遠架喎
Glendronach 21個種sherry influence好突出
同埋都叫做屌打曬同類型普款sherry cask作品
呢d young heavy sherry 高度數

我覺得都係開左佢 隔1/2星期先倒dd check下變成點

等酒精走咁d好飲
八卦下 大家一個月平均洗幾多喺威度
近年去吧一個月飲三四千
分三四次去
不過冇再買過酒
喺屋企自己飲,一個月最多一支左右,計埋同friend 一齊飲,平均幾百至一千
一季去一次威吧,平均似一千五內
一個月買威同share bottle可能平有$4000至$5000
但買咗同捨得開係2件事貴過$1400嘅酒暫時都係儲緊
個個月買4 5千儲 你係投資者月供
半均2000內
share bottle投資者
依加都冇乜分享喎
得返個signal group 有小小聲氣
一千內
威而家都係飲share bottle多
暫時都係見開啲小小柒嘅款
之前幫襯過間鋪(Mxxxxw)
都有開share bottle賣
都叫有得揀下
不過唔知佢咁樣賣其實d酒keep得好唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞