[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
你就好
我屋企好多有紀念嘅玩具
跟住寵物用品都諗住帶埋去
既然叫貨櫃不如買埋少少傢俬
推下post先
想問vintage whisky既vintage係代表咩野?
果年distill
Springbank port cask Archives exclusive for Taiwan

麥芽堂度飲到依支Springbank
幾有人蔘味,亦有port cask 比的梅子甜味,同時亦有Springbank 的泥炭味。

夾得幾好亦非常Balance

上面講果支Talisker 10嘅「海風」係指香味定係真係鹹嘅
係有淡淡咸味
呢支飲過,真係幾好飲
平時好少飲springbank,呢支令我想再試多啲
我係一個唔識欣賞port cask 嘅springbank fans
好多時入口都岀事
我心目中嘅好springbank 係leather , sulphuric nosing
最好有小小soft peat 同厚身creamy palate
Omar 真係咁差咩?
煙燻同泥煤係咪兩種味黎之前飲支Talisker 10 唔識分
同埋叫唔叫做有碘酒味
入口出事係點解?

師兄講既sulphury nosing係正常 springbank port cask 都應該要有? 依類桶我都係第一次飲, 依支飲落都有Leather 既。
有正常嘅,不過未必會特登去試
入口會係我自己未必喜歡嘅
不過可能我唔好彩姐
Port cask 應該唔會太岀leather
一到sherry cask 就係好爆皮味
我自己好鍾意
煙燻同泥煤係兩個唔同嘅味
新手款 talisker 10 係有smoky
Peat 就 ardbeg 10
唔係
早1-2版好似先提完
係咪我閪口
你要求高

試1-2杯我都覺得ok ga
只係一支我就飲唔哂咁囉
Laga 16?
其實我好多酒都飲唔到一枝
一枝Daily dram 我可以飲大半年
所以點都要分享起碼300ml
Laga 16 都係peat , 不過我覺得soft 好多
唔係ardbeg 果隻勁爆peat
姐係如果新手真係想試泥煤係點我覺得ardbeg 10合理啲

有冇人同我一樣好鐘意Dailuaine?

平時都冇人提
我諗dailuaine 我飲過叫做好嘅得呢枝,重要係因為個桶靚 飲過小小老酒都唔太印象
Btw 下面果枝我以為係虎之選黎
johnny walker 支double black個smoky好明顯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞