[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
Dailuaine 入面我反而唔太鍾意你呢枝

我覺得佢嘅風格係好厚重嘅麥芽糖,椰奶,同時間好waxy

不過可能大家覺得冇咩特色

希望佢唔係叫人投資試飲果3支啦
條女講解都幾唔掂下.......

買限量威實有得炒ge...係回報可以幾高姐
岩岩先知springbank 10 好難搵
點解我行親出街都見到佢
投資威士忌係冇問題嘅
只係佢真係講得好柒
各位巴打,請俾下意見我,
我岩岩學入廚,打算整燒烤醬;
我希望個醬會有 鹹香、濃煙燻味、少少 但 不要太辣口,
我諗住搵支入門版不太貴的 Talisker 最後落少少出下味,
但佢太多不同系列 (10yo,N57,Storm,Port Ruighe),
請問有無邊款 Talisker 岩我?或者唔係 Talisker 都得

我曾經飲過 Talisker 10yo 就覺得佢煙味好攻鼻,太辣口,平時不太喜歡飲,但不知用佢黎配蠔,或經加熱少少來整燒烤醬合唔合適
煮完真係仲有陣味?
用黎做sauce其實個smoke唔會好出,heat完分分鐘無埋
見人做smoky sauce係有枝類似黑蜜咁上下既嘢,加落去就有smoked既感覺
我用過 full 黑糖蜜+黃糖,但覺得無酒係爭少少,味道分不到層 ,
成 pat 野咁,我諗住近熄火/熄火落少許 talisker whisky;
我仲諗住 talisker d 味有機會挨到少許熱力。

不過我地獄廚神黎,完全廚藝白痴黎
諗住有藉口用剩 d 有得飲下咁
sauce唔係,你話雞呀肉呀嗰啲就係
買枝liquid smoke
加小小落去仲好
我用過springbank 煮野食
岀到黎係好撚難食
peated 9成伏
想問下醉響信唔信得過

見佢d 日威價錢都比較平但係鋪頭始終係先達有d擔心
煮野要煙燻味不如用guanciale ,pancetta或者 smoked paprika 仲好。威士忌煮完得番麥味。
信得過
搭單一問 君酌信唔信得過
叫新手投資買桶真係要死全家
信得過,不過比較貴
廠都未識哂就叫人買
有一間香港嘅sales 唔熟路就係到尻sell
收過幾張catalogue d價閪到
想請教點解D威有時開完飲左一次後,第再飲會覺得辣喉D?但理論上D威開完吾會點變味吧,定係心理作用
正常第一次開枝酒應該係最攻鼻同辣喉小小
或者你大啖得滯?
同埋威放得耐係會變味,有好有壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞