[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
啲單桶quality 都差左
重要咁貴
我覺得麻麻地
唔夠complex
Glenlivet old bottle 好正
如果講近代07/08果啲sv sherry 都幾抵飲
算係新手single cask sherry 入門
係 所以個人始終喜歡多納多D
就算普款咁講, 多納15 > GlenAllachie 15
兩枝我都麻麻
直接多納18算啦
哩個價位反而我會補多少少入多納 2005-2019 13y 果枝
Nadurra最初出嗰支係正,應該講緊仲係有年份嗰啲,我諗就係呢支令我識得咩叫做non chill filtered
點解會飲2003之後嘅single cask
難飲到仆街喎
無辦法 2間廠level差一大段距離,不過$1400左右有交易的話,我覺得係complex方面算係咁
我唔係幾記得03 點解係個分水嶺?又係停產果類原因?
多納single cask 我試得唔多 哩枝仲差過多納18?
其實對我黎講分水嶺係02開始
95 都叫有小小幾好嘅,96未飲過
96-02 glendronach 算係執柒左
2002轉左手比allied distillers limited 開始
啲質素就已經開始差左啲
點解18年一定要買2020之前就係呢個原因
1400嘅話可以試吓其他唔同廠嘅young sherry 啦
當了解吓唔同廠嘅風味
Kilkerran 好岀色,highland park 幾好
Old pultney 都不過不失,glenlivet 都可以接受
多謝師兄
TWE包個支26y多納係咪伏? 見放左好耐都仲係度,係咪勁硫磺
開過支 唔算太喜歡咁解
但唔係硫嘅
Cask 7405 定 8933?
同意,$1500內 young野其實有選擇
Btw casky支煙燻果汁唔錯
agger, 酒如其名, 又易飲
前輩枝Ardmore 其實我有小小興趣試下
1400 咁如果買glendronach 21又點睇?
kilkerran 好似springbank?
都得嘅
Kilkerran 係springbank 其中一個廠
老納21好東西
但應該唔洗1K4
應該有DD地方可以平多DD
係咪上左啲濕尻威士忌投資班
等翻4,50年,變絕版酒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞