[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
明顯係啦
其實香港算多
Casky cq malt cask 都有benrinnes
呢間廠我對佢好嘅印象係佢啲dirty sherry
leathery sherry 呢個價係抵飲嘅
由其是舊一版 nectar
6700幾人like個個?係咪講緊同一個page?
係呀 廣東話channel 不過好多中東fans 支持
凝聚到一班咁熱愛廣東話仲要飲威士忌嘅中東人
真心佩服
又真係無為意佢有咩fans
不過我都係當平平地試唔同酒款
佢好多款都係周街都買到嘅款黎
Anyway 呢家whisky page好似太多,啲info好多時要過濾下
fb見到有傳響Blender’s Choice停產?
bacon 味重嘅除咗ardbeg 有咩好介紹
已試: ardbeg 10, an oa, uigeadail, corryvreckan. talisker 10, laphroaig an cuan mor

17就岀返
kilchoman都有d嘅
但要撞正bacon味 唔易
Supernova 都好似重bacon
不過我唔肯定
之前HW試過有枝Cadenhead嘅Ardbeg
好重bacon味 似係bacon煎完出黎果隻油香
但唔知飲哂未講緊係封酒吧之前嘅事
巴打好有心
芝華士......
新手想請教一個問題
多納18
19年前同19年後入樽嘅係咪會差好遠?

同樣地而家係咪應該買定多幾枝21看門口
聽講19年前bottle嘅會好啲 同佢地關廠之前用嘅sherry cask有關
但家下都唔洗諗多納普款了
佢地家下新嘅普款bottling
冇再標Non-chill filtered
感覺轉左手之後 跌緊watts
新手飲過macalan 12覺得麻麻,反而中意balvenie 17 同glenlivet 12 依類,仲有無咩推薦?

我中意個2隻係咪評價麻麻地 見好少人討論
唔係麻麻地 都唔錯架
只係大過常見普及所以少提咁解
呢到好似得我支持glenlivet
我都ok ga
07/8 1st fill唔差
nadurra 舊d版嘅試過都好飲
普款 我鐘意佢18
諗住跟Billy Walker 轉會GlenAllachie,
但多納始終係多納
GlenAllachie single cask sherry都唔錯,幾抵飲
新手買咗枝15yo 幾易入口
連啲fd第一次飲都接受到
枝多納21如果仲係>26其實幾抵飲

不過轉手後會差幾遠要等高手講解下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞