[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
Laphroaig 個風格係有醫院,正露丸味
Lagavulin 我覺得就好平衝嘅cream and peat
我試過用山崎12沖highball,直頭喺日本買左支山崎出嘅梳打水黎沖
講真single malt沖出黎嘅highball的確係好飲啲
Laga咪又係咳水
去山崎個tour都係比山崎水你沖
同意有小小似咳水嘅feel
不過咁同正露丸都有啲分別喎
醫院系列
Tour我冇join過,但喺佢嗰度飲嘅水真係零舍清甜

唔係咩靚酒,請教下各位高手知唔知香港邊度可以買哩set
上過master of malt見到可以運香港,不過一來運費貴,二來好似要再抽税,未試過上網買酒唔知要比幾多 所以想睇吓有冇得直接喺香港買
點解想要依set?
如果想要flask 近排black label都做緊禮盒
因為鍾意睇套劇 peaky blinder
LM
new hand leave name
整係飲過一兩款Old Pulteney IB 請教各位佢啲OB 做daily dram好唔好? 見又新版又舊版又17 18
舊版17 21好飲
係咪oily, vanilla, coconuty向?
咸鮮 OILY 向多D
有冇師兄推薦幾款islay whisky 比beginners,
淨係飲過bowmore12
Laphroaig quarter cask
lagavulin 16
port Charlotte 10yo
ardbeg 10/u唔識串
kilchoman machir bay
咁多位想問下太子嘅coffee analog 咩評價
佢日頭係cafe夜晚係威bar,新手想去試下
未去過

但太子malt cask都幾好
我屌原來係同一間嚟,早晚兩個名,鬼馬喇
唔係2個名
係同一間鋪
你晏晝去都有威飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞