[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike

貼相推下post先

一款比較有趣嘅irish
16年American oak finish 好有virgin oak特色嘅木味
但木味之下係老irish嘅甜果味
Thanks for the sharing
後面枝Benriach 點? 我見佢都有出post介紹
未飲
唔太識飲酒,想試下飲威士忌,有無邊間鋪頭適合新手試幾款之後先買
新手可以去大路D地方買,好似偉成洋酒,鴻源辦管呢d,價錢相對便宜,但係Watson wine就唔好啦。
The balveine 12 double wood
Glenmorangie 10 years old
Glenfiddich 12 years old 比新手都唔錯
Thanks!!!
如果想試品威 就買個聞香杯 平平地 glen carin

慢慢d飲 細細啖妹下d味
聞多d 會易d接受威士忌
想請教下巴打,小弟係新手,最近買咗支Glenmorangie 12,雖然飲落都feel到甜甜哋同有少少木桶味,但係就唔係好聞得出啲花香味嗰啲,淨係聞到好大陣酒精味,同埋都飲唔出啲其他嘅味,係唔係我個人嘅問題
用緊咩杯?
用聞香杯會集中到d香氣d
同埋聞到咩味都會同個人經驗有關
例如你真係未聞過果隻味道 你係唔會形容到
用緊普通嘅玻璃杯
真心貴
其實如果佢冇運費我可能都會買
https://whiskyminibar.com

呢舊野j唔j得落
你鐘意調酒 而又要舊嘢型棍咪諗下lor
如果唔係分開自己買應該平d吧

如果想換買乜酒好都係問題
買一堆laga
早2日cheap cheap哋買咗支Glenlivet 12,今次聞到花香味喇,係一種甜甜哋好似好多種花溝埋嘅花香味,勁好聞,我而家每朝起身都拎嚟聞下好過引
glenlivet 普款 我支持18幾好飲
買唔起18

6百幾 係咪正常 間野有無鬼?
間嘢真係未聽過
個價都比正常平
屋企附近有間偉成,想問下佢d酒價會唔會好劏客?
定都係上網買平?
另外杯係咪有需要買番隻
會有平過佢嘅舖 但如果揀入門款應該唔會差太多
如果想認真品下 最好買番隻
請問咁多位冇試過喺Winenot 網上訂酒?

https://www.winenot.com.hk/collections/promo

因為整體價錢吸引 想知道有冇伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞