[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
限堂食之前的確係分兩檔兩個時段,
而家變左全時混合
幾好
佢都有幾多選擇
可以去pair下唔同嘅風格
新手黎講係好多合理選擇嘅
好多幾十蚊一個half ,飲幾款酒可以二百幾埋到單
有啲係新手未接觸過嘅味,唔識都會教下
Dirty同Hand drip都好飲
雖然都係飲威多
平心而論,cafe有好過佢嘅選擇,不過whisky同小食正
烏魚子正
喺酒吧飲咖啡環境都幾靚
佢啲蛋糕都幾好食
(雖然好似唔係自家整嘅)
不過新手想學多啲野,就建議去k11 musea
malt cask就預飲下野,試下野算
資訊性唔好預會好正確
lm
新手想問 大家怕唔怕買到假酒
幾百蚊支果啲會唔會中招
唔係日威同麥記唔需要驚
老豆飲咗十幾年Hennessy VSOP屋企長期有一箱,係咪垃圾嚟?
唔熟非威士忌嘢
其實都還可以,食飯飲幾合適
有無人飲過Nikka Whisky from the barrel, 有無咩評價,見好似無乜中文既評價
點解咁講

上次join咗佢哋online tasting

佢哋真係請咗Thompson Bro嚟做sharing

我覺得佢哋都好有heart 做

利申:兩星期起碼去一次mc
唔係
白蘭地易入口過好多whisky
一大班人食飯你開支VSOP甚至XO從來唔會死錯人
飲耐左識多左野就feel到架啦
大路野就唔會講錯嘅
不過一講到啲細小小嘅廠,ib就會feel到
例如 braes of glenlivet 其實唔係glenlivet 嘅副廠咁
其實我以前都一個星期去一兩次,不過發生左小插曲
我應該冇乜機會再去,同埋想飲特別野果到未必滿足到
ok ge
不過唔好當日威飲
braes錯就真係
日威如果唔係響同山崎應該都ok?
重有白州, hanyu, karuizawa 都有假
同意另一位講佢地有heart,印象中本身上次出online tasting宣傳時好似無講請到Thompson bro
最後係out of expectation嘅

只係感覺上online tasting share唔係真係好deep,同埋始終覺得有啲商業行銷嘅味道
早幾日見大家討論時已經有諗緊呢個問題,可能因為成件事無辦法大家係tasting note上討論太多,eg 每支酒tasting好急,同直播參加者要靠打字去share

但overall我覺得間bar對新手firendly嘅,地點都就腳
酒款都夠飲,高階款我未掂好多,飲緊都係集中全支計零售價$4500內嘅款

Bar嚟講都係個值得去嘅地方
Online tasting我會想再share deep d,暫時係抱住一個試多啲酒款同online傾兩句tasting note嘅心態去join
所以間bar 岩新手,我冇否認呢點
無錯
Btw 小食真係唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞