[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
我唔介意做巴打朋友,不過綠茶不了
都真係飲得日威少 真係唔知佢好唔好飲
不過呢d價位日威 都係等番比uncle自己決定喇
睇佢都係藍客多
開出嚟做share bottle
呢個就唔知喇
好多人見本土就衝埋去

不過肯定係唔識威士忌嘅人多囉
放上auction好過啦
Laphroaig個支新既10 yo Sherry oak係乜料?
CS down grade版?好唔好飲?
當10yo 再sherry cask finish
好飲
你咩屋企黎
求其都拎到支廿幾年日威出黎
養唔養寵物, 識自己去廁所, 餵我飲呢啲酒就得
差距值唔值個價差?

順便想問下Lagavulin 10 yo係同8 12yo都係純波本定有sherry?
同邊支比個差價先?

如果想平飲Sherry laphroaig
除左呢支都仲可以諗 px cask 不過就1L版

唔太熟laga 唔太記得
但呢3支
10 offerman? d人話麻麻
8 200周年果支 有舖賣左幾年499都仲未賣哂
12cs 就一向都唔錯的
但如果想飲sherry重d 可以考慮下laga de px sherry finish
多謝回覆先
sherry oak同番10yo普通版 or 1/4比

Lagavulin想要有sherry又唔貴係咪真係得16yo
DE支16yo PX過桶淨係飲過新包裝版覺得同普通版差唔遠舊版又太貴
如果你想飲Sherry laphroaig
都係要比架喇
我自己覺得以2021 std來計 1k內算係咁
其實真係咁岩執執下野見到個膠箱入面放左枝咁既野
最近試咗支11yo offerman 2 guinness cask
都唔錯,芒果味,香料味同laga本身啲peat都幾出
希望唔係打橫平放…..
如果係咁點算
其實你拎去賣應該無咩所謂
呢d價位係唔係都差唔多咖啦
carousell 放35000-40000睇下有冇人接囉
話晒kawasaki都係啲舊廠
飲過talisker 10 仲有d咩smoky 既可以試?
參考返第一頁幅map
差唔多smoky有highland park, caol ila, bowmore
更重smoke就有ardbeg, laphroaig, lagavulin
相近嘅可以試下 Springbank 10 & Ledaig 10?
定係試埋Heavily peat 就要laphroaig 同 ardbeg 了
Springbank 10 smoke 咩
太耐冇飲唔太記得
740 都貴,鴻源680
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞