[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
Bowmore Sherry 應該係Laimrig Batch 4做到千4蚊有找
最平應該1300有找 算係高質野

好似係TST 定MK 唔記得邊間內舖有
Bowmore Laimrig
Caol ila 2010 sv
都應該1500買到
1995 多納係比90頭嘅多納差緊啲嘅
Speyside個堆 唔講細廠同極重sherry類別 有冇可能blind taste分得岀邊間廠其實
有嘅 但真係你要拎支好generic嘅出來
仲要同場果幾支都唔似先

如果你拎支唔太似果間廠嘅就好大機會飲唔出
想買呢支shackleton但係除左機場免稅店之後搵唔到香港邊度有得買

想問下可以點樣搵邊度有貨?google, pricehk都試過

又真 諗諗下其實估speyside本身真係意義不大 至少一定冇估secret islay咁有討論價值
未見過呢款blend 不過你可睇下首頭d舖嘅online shop有冇
早排飲左支 glencadam nosing palate好似refill sherry clynelish

如果blind taste 我會估係我未飲過嘅桶
我估都無好少見blend

我諗辦管呀 超市仔先有機會
香港有冇人搞blind tasting?

想試下玩
自己揾fd 約都易d
出面好少有blind

因為比錢event 你唔睇酒款又點會比錢
唔洗錢嘅又邊個做善事
岩岩飲完一枝talisker 18
準備買ardbeg 10 laphroaig 10同 talisker 10
3枝黎對比下
都係中意飲peaty
最可惜係身邊唔多朋友飲威 自己一個人買到既有限
極少飲glencadam 不過Ching係咪姐係近年Clynelish啲refill sherry飲過哂咁制
唉 同感 難得終於R到朋友肯飲 佢哋又唔肯買
我識的飲威fd都係各自飲
Aberlour double cask matured 12 飲落好似麻麻
唔會大家唔同口味買唔同嘅威跟住拎出嚟試下嗎
唔係common fd 據我所知佢地都係獨飲 你咁講搵日試下約埋互丁都好
想問吓如果想買日威,有冇邊度可以留意下?因為平時睇開好景,MC, TGS 都比較少入日威
醉響?
1995 86xx 果d飲得比較多者
112xx 就少d
約埋出來酒聚 一人拎1/2支已經好好玩
好 我睇睇先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞