[威士忌22]終於有日本威士忌酒標規範! 唔怕飲錯偽日威了

1001 回覆
50 Like 5 Dislike
波本fans留個名先
巴打覺唔覺波本成日有陣天拿水味?
唔係好覺WOR 我覺得陣味好香
Blantonʼs Original Single Barrel
其實我係覺得好似有浸吹波膠味(唔肯定而家啲人知唔知乜嘢係吹波膠),唔知點解(single) malt whisky唔覺有呢種味
Single malt都好似要睇邊隻
之前飲過有隻叫做 highland park 好似有你講既吹波膠味
Highland park 12/15/18都買過,indeed冇試過任何蘇威日威有呢種味,成日想知係咪因為原材料唔同
grain whiskey嗰陣糖果味係常見
原來咁係叫糖果味
Lm
吹波膠就要試下blair athol
試過2-3支都有d呢陣味
咁打耳?又真係未試過,有機會試吓
試少少好了
成支我怕飲唔哂
巴打,我去偉成佢話冇賣呢啲杯,建議我要去啲威士忌專門店買先有,例如Whiskey library 。但我係九龍人,唔過海有冇得買
明記有賣lehmann,但有logo,係葵興/中環/觀塘
The good spirit 有好幾款,係TST
古典酒業都有,係MK
其他我無為意
印象中good spirit 好似齊啲款
你都可以問下maltcask佢有冇lehmann杯賣
咁搵日落老尖睇睇
啱啱追完post
咁新手300內有無推介
Hingland park12好奇怪 第一次飲同之後飲又好似唔同左味咁
擺耐左都會唔同左味
可以變好/變差
開左一陣咋 最多幾星期
可唔可以多多dd 400-500內
peat/smoke
Talisker 10/laphroaig quarter cask/laphroaig 10/ardbeg 10

unpeat
clynelish 14/glendronach 12/anconc 12/glenmorangie original
laphroaig quarter cask飲左半支,試下加水點知仲好飲,呢個價位真係正過ardbeg10
小朋友先做選擇
2支都好飲

係睇你鐘意邊隻PEAT多D
鐘意bacon d就a10
鐘意medicine iodine d 就lap
Bacon應該飲uigeadail,真係好正
不過前排發現食住熱浪飲ardbeg,會做到uigeadail嘅效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞