我是悠二.回覆一直以黎刁民丁對我及法奧的評論及你問我答(9)

1001 回覆
12 Like 55 Dislike
唔知幾時先有貨仲夠膽死收人訂金仲要唔俾退
俾錢買個希望呀而家?
之前講撚到收訂金啲cash flow夠發達
咁悠二一定發撚咗啦
我睇返事主話2k訂可退加lock price ,應該係講Jumbo 飛馬都係1k訂任退,你點睇?

結果而言油耳offer對自用嘅人真係最差 仲要比打手狂屌老母,佢都未屌油耳老母
法奧lock價喎
唔使賣到$18,000
一早講咗遊戲規則啦
飛馬可以退訂但係最後個價錢會變
如果個客喺飛馬到咁就開心了
比多一個double啦
俾唔起起咪退囉
但如果到貨法奧就要蝕,飛馬就實winwin
飛馬最後個價錢最後係自己定㗎喎
點樣對消費者好啲?
最後2間都有卡嘅時候,事主係法奧可以用7999買,飛馬就炒價
盲反果然係盲反
咪玩啦 佢講gudnam 即砌post條友都唔使12k入手
lock啲咩 lock deposit ?

重點都係嗰句點解藍店兩間都比人退,法奧唔比先

你應該係話佢水魚傻鳩信連燈仔講唔訂共石又選黃店法奧唔去藍店1月買共石啦下話最後+4K都係買rog共石
而家法奧咪一撚樣
訂我就唔撚退架喇
你唔轉gundam 3080咪等撚到2046囉
搞清楚我地冇逼你轉架
飛馬收完訂後天價俾你
一係就退錢
雙贏(飛馬嚟講)
個客可以買張炒價卡
或者可以收返擺咗好耐$1000
個客又贏
想問法奧唔俾退訂係咩心態
唔抵得個客可以冇成本排隊
定係驚張卡會變蟹貨賣唔出要保障自己
Lock suprim呀, 係咪唔識字?
唔俾人退係因為lock價
Lock佢本身要買嘅產品
即係如果suprim返貨7999俾佢
係咪真係咁難明?
乜嘢一撚樣?
訂嗰陣時一早講好唔知幾時會返貨,係咪應該個客自己一早衡量左個風險?
咁過客如果係飛馬訂
個客係飛馬買賺係邊?
咁乜撚嘢叫撻訂?
乜撚嘢叫唔抵得個客冇成本排隊?笑撚死
即係可以退訂嘅話,但係價錢可以唔使鎖定,咁我訂黎有咩意思?最後張卡到貨過客要吵價買個意義喺邊度?
照咁睇飛馬真係好撚抵,一係就退翻錢,但係冇卡用
一係就天價買卡

飛馬係最好
消費者最開心
咁本身都係比個客8k買3080 top tier card係咪先?

如果佢係真心想honour 張單比個客,佢正路都應該比返差唔多價個客買第二張啦,而家擺明取巧想低成本清咗啲舊訂單(佢比砌機客同清8k單一樣機會成本,仲要講等到forever ),所以事主咪話比人搵笨囉time cost 佢食本身正常,而家price different本身商家食嘅風險分一半比埋客咁樣叫為個客好?

我一開始都話法奧「高招」囉,唔使學vision個單咁要退足原價比個客
Jumbo 呢?
2月派埋貨8.5k 隨時包退2k訂點睇? 法奧連藍黑店都不如?
唔知幾時返咁點解仲會收訂???
個客又要鳩等
到時來貨價貴過一開始SRP法奧又要蝕錢
根本就係雙輸戇撚鳩鳩咁
倒不如唔收訂金,有貨先通知你賣SRP俾你
乜嘢叫本身俾個客$8000買高階卡?
都話咗係suprim,你話如果係suprim唔跟價錢俾佢就話姐
其實如果高達張卡跟足個飛馬個價18k,法奥賣12k,
扣卡成本我當飛馬賺7000,法奥1000,即係法奧賺小6000
情況一:
如果法奥唔比呢個Offer佢,佢拎張高達卡賣街跟炒價,賺足7000
個客原本想要嗰張suprim卡返貨嘅話,照俾返$8000,法奧自己蝕$3000,都有賺4000

情況2:
叫客唔好等suprim,轉高達12k,賺1000

法奥真係高招,加減數都唔識計出嚟做生意
貴500

咁法奥好過藍店正常既
同個客人講咗情況都仲要比訂
都係法奥嘅問題
又係你話飛馬好
問你邊度好而家又拖去珍寶
我問點解要收
你就問返點解要俾
根本喺你眼中法奧係唔會有錯,做任何決定都係益個客
完全冇嘢好討論
人哋打開門做生意收訂梗係會有條件㗎啦
明買明賣
你都真係幾搞笑
咁我咪話佢個條件好撚弱智雙輸囉
你真係好撚搞笑
都話接受唔到咪唔好換,點解換完又要呻唔抵
人哋都講真係返唔到貨,你話悠二返貨怕蝕錢收埋唔俾你就話

睇住3000系卡個價錢都係咁加,淨係接受到當時個價錢咪企硬唔好換
Cap嚟睇下我幾時講飛馬好?
我話藍黑店兩間一間最少可以退訂,一間就就lock price加同價位派埋貨,對自用嘅人來講offer係好過法奧喎

最簡單一點就係個客如果intend to sell make profit 就唔會上嚟呻同埋話肯等啦,佢上來講即係intend to consume,咁佢個stand point有咩問題?
法奧無breach contract係啱,但張replacement contract 完全係無誠意,你係真心honour舊contract 定低成本清舊單大家一眼見到啦,仲要係半推半就咁要個客轉/ keep waiting forever 咁撚bad intention,contract formation中連utmost good faith都無 簡來單來講法奧就無乜合約精神,而且要簽replacement contract嘅原因就係無退款option,3c 煙佬單嘢本身都無退錢option ,後來咪比咗個客 一係好似3c 飛馬jumbo咁唔好sell 自己良心黃店咪無人屌,一係就比足合約精神輸少少換商譽,我敢講呢班suprim 客你比個合理offer佢地實上嚟多謝油耳啦,宣傳效果一百分Marketing cost抵過比啲低質打手護航

我本身就路過食下花生,無啦啦變咗狗同盲撚反撚,明白事主感受有幾差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞