[動畫POST] 進擊的巨人 The Final Season (26) 麻煩pin block劇透撚

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
有個用trailer bgm仲正,襯返戰爭theme
士兵準備爆門個幕加得幾好
增加到個張力,同埋可以炸撚死班馬來狗
就咁睇係幾爽皮
但如果由之前嘅對話去到無拉拉咁熱血會好怪
https://youtu.be/yCpF48bLXbg
依個就真係最有feel
成件事好悲壯
啱啱睇完
作為漫畫派想講
除左萊納得有d順暢冇漫畫入面果種驚壓感之外
我覺得今集節奏做得幾好
話時話進巨鳩嗌係咪都係梶裕貴配返
agger
根本唔係咩漫畫唔同動畫,動畫好難做既問題
Wit團長果段做得仲好過漫畫添,足足做成12秒
呢集艾倫表情完全冇漫畫咁豐富,排除畫得唔夠神髓外,原因係得兩秒,點俾觀眾代入
唔洗下下護航Mappa既
做得好咪讚,卡卡西演講係好神 期間bgm都好好,艾倫握手果眼隻眼發光係好J過漫畫
唔夠好咪呻下,BGM、爆出黎果下冇遠鏡影晒上下二人、大煙遮住進巨打爆舞台搞到好似4張PPT平移就算咁

仲有呢兩張其實漫畫對白編排已經好正
戴巴話為咗世界和平,艾倫同時話會前進
即刻對稱咗,就好似兩邊人都會為自己認為既世界既和平而前進
下面一張話帕島惡魔時影住艾倫代表既帕島,配合個心淡樣perfect match
動畫改晒d次序,晒咗創哥心機,可能Mappa想突顯自己啦,唔係話唔好,係原本可以100分但冇做到

以事件黎睇 當然要用激昂bgm配合宣戰劇情
但今次艾倫唔係殺巨人 而係去殺人
帶住唔想開戰又無奈心態登場 bgm用得啱?
坦白講今集文劇非常收貨 都理解有兩極評價 只能講大家期望真係太高 尤其係呢一集
我覺得都係用瑪雷/萊納角度睇會明啲
用PV/悲壯 bgm就變咗艾倫做返主角開始返嚟復仇

宜家個死氣沉沉bgm似係萊納明知自己錯到仆街, 有人返嚟尋仇,
但係佢完全做唔到任何嘢去改變瑪雷宣戰/艾倫變身, 剩係保到法仔

因為所有野已經整定咗無得返轉頭
食過一拳超人個啲屎之後
Mappa依家係我心目中已經有90/100分
前面文戲ok
但冧尾變進巨個下真係爭咁啲
畫面同bgm都係
動畫黨本身睇完幾滿意
睇完其他bgm既版本 發現正好撚多
見到狗屎巴問你地乜撚嘢性癖嚟
中意可愛的男孩子
同埋佢唔變巨人就俾人捉
啲追兵殺到嚟
真係好切合到支那同埋香港嘅關係
支那 = 馬萊
香港 = 艾爾迪亞
咁啱呀
薄扶林都有班
好好笑佢係咪法仔萊納
有冇link?
Pish
好撚好睇
咪撚詐詐帝帝劇透
呢個差唔多啦,其實佢PV嗰個真係一流,當初聽起晒雞皮
依家正式演講時冇BGM,到變身先出一輪鼓聲真係差咗一大截
宣戰呢個畫面唔應該係熱血嗰種激昂,播嗰種聖詩Choir Feel嘅宏大悲壯音樂先對路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞