[動畫POST] 進擊的巨人 The Final Season (26) 麻煩pin block劇透撚

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
正路
係要翻睇先明白
要啦
翻睇第3季第19集尾~22集
巨人係一套需要不斷翻睇既作品黎 (無論漫畫定動畫都係),
你再重睇下會對當時角色既一D 表情及行為有更深既明白。

例如今集艾倫個表情就係一個好好既例子,
第一次睇果時會冇咁明白佢既感受,
但睇落去後,你再回顧返呢一話,就會更明白佢果個心情而出現呢個表情。
係艾倫阿爺都同時係院友
當初皇政篇漫畫都要係咁睇

咩不戰之約 皇血 人物關係

睇完再睇先搞清楚
仲想知第三季女王既王族血統, 同戴巴演說入面講果個幕後做好人既王族, 係咪同一樣野黎?? 我怕睇左唔同字幕組既翻譯而有咩誤會
第三季有講 Fritz 皇室 係不戰之約之後
已經改埋姓,就係女皇個家Reiss
Yes
入到牆內改咗姓咁解
我啱啱追晒個post,我都見唔到當時有漫畫黨有「痛苦」同「心淡」嘅諗法喎,會唔會係ching 你結合左往後嘅劇情,而有呢個諗法呢?

Btw 見到嗰個post有人講

諫山講過動畫版係漫畫版既執正版
想大家當動畫係原作咁睇

唔知係咪真嘅呢

另外仲見到有個咁耐都冇改過名嘅ching
醒起瑪莉亞城牆之戰
兵長斬個兩排巨人,漫畫最少每邊50隻

動畫就改到正常數目,少一半
咁算唔算係為「應該跟漫畫定跟動畫呢個爭議」,提供左標準答案?
你唔係動畫黨嚟咩? 你會唔會劇透到自己
動畫cut改咗次序喎
咁就唔係講到第100話咩?算啦,個少少劇透,為咗搵證據算得係乜
動畫係創哥 比意見改
漫畫就多d內容同情感細節
以後覆呢句就無敵

想大家當動畫係原作咁睇
https://youtu.be/4FWpJ2NMjzU
5:25
創哥講話佢會喺動畫改咗啲佢喺漫畫唔滿意/想重畫嘅嘢
不枉我追番三年幾前嘅漫畫post
100話有一part今集係cut咗
未知下集會唔會有翻
動畫洗鬼翻睇 少漫畫咁多細節
想大家當動畫係原作咁睇
咁如果係純動畫黨,唔明嘅話咪會翻睇多次動畫
有咩問題
佢有冇話希望當動畫係原作咁睇就唔知,未搵到
但佢會係動畫改嘢就講過
覺得係諫山唔想俾佢死先咁畫
同埋唔知關唔關佢一半馬萊血統事所以變巨人咁廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞