[動畫POST] 進擊的巨人 The Final Season (26) 麻煩pin block劇透撚

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
初初聽落有d似馬沙
上面可能我語氣重咗,但其實你所講嘅珠玉在前同先入為主,真係可以係一線之差。漫畫同動畫係兩樣完全唔同嘅載體,漫畫嘅鏡頭穿插可以多啲,動畫就唔可以啦。而且動畫又要兼顧配音同背景音樂,其實真係唔可以下下攞嚟同漫畫直接比較
所以我話 佢地都係互相遷就
始終呀創唔係話事人
唔會每個鏡頭都俾咁多個人執念落去一定要乜乜乜
唔影響主線就妥協ok
最鐘意睇呢對reactor
個女人估到好多野
珠玉在前我指wit
第三季團長表情 兩個鏡頭 動畫整足12秒 表情變化淋漓盡致
呢集既然唔考慮疊聲 採取你講完到我講既方式
艾倫表情都係得2秒 我代入唔到艾倫既痛苦心淡
佢地啲discussion好正
https://youtu.be/0FZO3oF8ymU
仲有sos bros又係睇完會傾成粒鐘
https://youtu.be/zO_B5tbNPTY
依個都正,又係明白艾倫
唔係個個白人都係嘅上面sos bros就係好例子
同樣地一樣有黑人reactor屌艾倫
所以真係睇人
拎返上個post兩張gif就睇到分別

話說團長其中一個表情係wit自己加
咁其實艾倫係今季都有出場咗幾幕咋喎,我理解唔到佢點解要咁痛苦同心淡
咁計法MAPPA都加咗一個表情?
團長由
驚訝>失望>感激

就係個10秒左右 連一句說話都唔洗
就比人睇到 佢對兵長個決定既感受

Mappa係做得快咗 好輕微咁帶走咗
被劇透受害者留名
其實依個位真係可以再慢翻少少嘅
比多一兩秒嘅話個效果已經會更加好
歡迎巴打繼續討論
唔係既話團長巴會好唔開心
個女人幾集前已經係度講艾撚做咩都係你哋咎由自取

佢話係你地create this monster
我覺得係
笑撚死

唔係掛..
艾倫第三季最尾看海 無論樣同聲都灰到痴線 因為一直壓逼帕島既敵人竟然係人類
今集成個dialogue 都講到艾倫同萊納基本上一樣
即使敵人有好人,但為咗自己既世界,冇其他選擇
加上萊納有私慾,先咁痛苦,艾倫係對稱

老豆記憶提到馬萊係為咗資源先攻島
依家仲要呃埋全世界
全世界人被演講帶節奏,忘記馬萊咪又係用巨人四圍侵略 ,啱啱先同中東開完拖
馬萊拎到始祖既威脅唔會比帕島細
但全世界聽完演講都將矛頭指向帕島
因為人類只有喺共同敵人面前先會團結
帕島成為代罪糕羊既委屈、對人性既絕望、迫不得已反制同樣既人類(入面有好人)
一切一切都夠依家動畫既艾倫心淡痛苦....
我仲以為艾主席係chairman咁解
chair man
真心想知左膠覺得艾倫應該點做
有無人分享下
由人滅島?
啱啱睇返當時個漫畫post

我比想知艾倫係呢幾年經歷過咩事
先會變到咁冷靜

其實嗰陣嘅漫畫黨同我都係有差唔多諗法喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞