[動畫POST] 進擊的巨人 The Final Season (26) 麻煩pin block劇透撚

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
其實諗深一層,最尾嗰幾十秒嘅BGM要決定用youseebiggirl或者leak係完全冇難度,真係你知,我知,個單眼佬都知,嗰個位用呢兩首歌係最大路。但係點解製作團隊冇咁做呢?會唔會係有其他因素影響到呢?我覺得大家可能真係需要去探討下
我咪話囉 鬼唔知用youseebiggirl無敵咩

一係Mappa好想show自己野
一係就佢自己覺得個首好feel
想用Youseebiggirl 都係想成件事熱血d
但去到season 4 呢一刻應該係沉重而非熱血
仲沉迷熱血? 究竟有冇認真睇巨人
但所有巨人唔係本身都係由人變出黎?我以為啲牆巨都係不過好似一路都冇講牆巨detail,係season 2 ep 1輕輕講過下,話個神父一早知牆入面全部係巨人
後面會講
不過要解所一個好重要既人先
唔該巴打完全冇線索估到要解鎖邊個個神父都死埋
第一次睇漫畫
個度我成個人呆撚左,個心好寒
到時應該唔少人 會呆幾日
咁撚鐘意youseebiggirl自己播撚飽佢啦
岩 一拍兩散
我傾向後者
其實最怕佢了解錯艾撚
冇記錯我睇個刻係season 1最後一集既最後一幕, 嚇得我
之後就等左4年先出season 2
位度反而冇咩感覺
當艾撚都變到巨人之後
樓上個D音樂試片都唔公平啦
你抽最後個幕試但人地Mappa
要顧及晒成集劇情,今次艾撚
變身完全同過往目的相反
好聽還好聽都要意境夾先得
我係真心鄧MAPPA難過。我唔相信會有一個動畫組嘅嘅人係唔想做好呢一個作品,睇返今集,其實成集嘅作畫我敢講絕對係上佳之作,而演說用嘅bgm亦都係配合得宜,但係就因為最後嗰幾十秒,所用嘅bgm有d不合漫畫黨預期,就講到一文不值咁,其實真係冇需要咁。我深信動畫組係製作今季之前,係絕對有同諫山創以及劇本、音響、分鏡、演出、作畫等嘅部份,開過無數咁多個會議,而我亦都相信諫山創喺今集出街之前,甚至乎製作過程中係知道有關決定,憑諫山創講過動畫版係漫畫版既執正版,想大家當動畫係原作咁睇,我覺得大家會唔會嘗試理解下動畫點解要咁做?最後,係得呢度嘅,我相信都係鍾意進擊的巨人嘅人,進擊的巨人邁向神作之路,其實係好需要我哋去支持,不論係漫畫黨,抑或係動畫黨,所以或者漫畫黨喺睇動畫之前可以調整一下個心情,盡量唔好有先入為主嘅諗法。又或者係動畫對漫畫情節有重新分配嘅時候,可以先嘗試理解下動畫點解要咁做。其實我覺得每個禮拜有得睇進擊的巨人真係一件好美好嘅事,畢竟都已經係final season,係咁嘅話我哋點唔靜心欣賞下呢?無謂再捉住少少不像自己預期嘅嘢,而屌到MAPPA上天花板啦

隨附上白箱監督嘅煩惱
你舉個例黎聽下
原版揀個bgm比你咩感覺

反而我覺得既然艾倫用左4集先出場
係咪應該比種暴風雨來臨既感覺

問身邊幾個追動畫,都話今次艾撚係因為覆桌而黎。
我問佢你睇唔睇到艾倫表情個轉換,佢地都話 冇太留意到
一陣d人屌你無要求
因為愛進巨先對Mappa有更高要求

但當然有d純粹自私,自己中意所以迫人改 完成冇理過前文後理

只可以講 呢幾日多咗好多 人追返,不論香港定外國,都出現班“睇過下”既觀眾走黎厭三厭四
若然做到一拳超人第二季咁,咁就梗係要屌啦。但係如果係而家呢個情況,我覺得有少少似吹毛求疵
今季MAPPA整進擊好正WOR
係班死忠FANS要求太高咋?
原來你講緊"解鎖"個度我get錯左
我估解鎖有皇血既人, 女王或者Zeke
唔係咁易架,葉師傅
其實我都死忠,進擊的巨人更加係令我入坑嘅作品添,我真心覺得大家可能因為轉左製作公司而太緊張,畢竟有過一拳超人呢啲例子。但係咁就變成對MAPPA太過harsh
我唔相信會有一個動畫組嘅嘅人係唔想做好呢一個作品

jc staff ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞