計劃進修PhD/Research討論區(16) 但當你智慧都蘊釀成紅酒

1001 回覆
11 Like 1 Dislike

收到德國一間 secure school既msc neuro offer,但好可能會reject佢,所以有少少內疚

有少少明白點解d grad school 會reject overqualified既candidate,因為驚佢地reject offer

Goethe Universitat (Frankfurt am Main), 一言筆發巴打點睇呢間既neuro msc ?

聽講psy 係最好
你aim 咩 team 先?

Computational聽落真係好有前途,又多data玩,又多transferable skills(我見Bernstein Berlin果到好多人跳出industry做data scientists),好似真係包生仔咁

但我有少少猶豫 Computational neuro會唔會唔夠"前線"?因為而家大腦仲有好多biological mechanism未明白,仲要靠cognitive人做實驗去解釋佢地,例如上次同你講果篇 engram cells既neocortical-hippocampal model咁,如果真係搵到新既neural circuit/neuronal activities去解釋cognitive processes,咁樣真係好有滿足感,好「前線」 做computational果邊,淨係玩已有既data/起computational model,果種「突破的滿足感」會唔會冇咁大?

係咪可以中途轉

係咪可以中途轉

唔知你果間

係咪可以中途轉

讀得PhD一定要本身痴痴地線
如果唔係就會比人搞到真係痴撚左線

係咪可以中途轉

會唔會LoR比人玩番轉頭

收到德國一間 secure school既msc neuro offer,但好可能會reject佢,所以有少少內疚

有少少明白點解d grad school 會reject overqualified既candidate,因為驚佢地reject offer

冇咩內疚。Constrained optimization,大家揀最好,大家都明。

冇咩內疚。Constrained optimization,大家揀最好,大家都明。

聽講psy 係最好
你aim 咩 team 先?

Computational聽落真係好有前途,又多data玩,又多transferable skills(我見Bernstein Berlin果到好多人跳出industry做data scientists),好似真係包生仔咁

但我有少少猶豫 Computational neuro會唔會唔夠"前線"?因為而家大腦仲有好多biological mechanism未明白,仲要靠cognitive人做實驗去解釋佢地,例如上次同你講果篇 engram cells既neocortical-hippocampal model咁,如果真係搵到新既neural circuit/neuronal activities去解釋cognitive processes,咁樣真係好有滿足感,好「前線」 做computational果邊,淨係玩已有既data/起computational model,果種「突破的滿足感」會唔會冇咁大?

Thanks 巴打

原來反而 animal model 既techniques比較容易學 我以為有好多wet lab protocols要學/experiment designs,比較難上手。

咁我應該都係揀computation,或者好似你咁混合兩個一齊做,transferable同有market之餘,又有cognitive果邊既滿足感

Frankfurt am Main 果邊,如果我收唔到berstein/lmu offer,唔知ac唔accept好因為5月26前要覆,但仲有4個programs既results有排先出

現在連香港三大有D COURSE都 MPhil 連 PhD
根本有一大堆人都係想MPhil 做跳板儲下research 經驗
然後跳去美帝PhD 做咩現在D學校咁衰要限住哂..
想讀美國名校架嘛
根本有一大堆人都係想MPhil 做跳板儲下research 經驗
想讀美國名校架嘛

想讀美國名校架嘛

想讀美國名校架嘛

想讀美國名校架嘛

係囉屌

扮哂讀唔掂phD 咁點叫佢寫reference
想讀美國名校架嘛

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞