計劃進修PhD/Research討論區(16) 但當你智慧都蘊釀成紅酒

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
原來歐洲D國家都幾保守.. Embryonic stem cells 上網睇好多地方都係strictly regulated
想去元首個國家讀 , 原來ban得最嚴就係佢

我指(歐洲)好多地方 , 唔記得打

中國其實科研真係唔差,好多錢 好多DATA 同好多癲人
有d人PhD畢業 5份文4份都係Nature.. 勁到癲 不過
大部人都係有 唔鐘意中國情意結,無計

我覺得做research既,尤其stem,會較apolitical

我以前好熱血,而家個心放左去research到,開始有少少世界大同既感覺,覺得研究>>>>政治意識形態,心態上開始漸變做廢中

原來歐洲D國家都幾保守.. Embryonic stem cells 上網睇好多地方都係strictly regulated

有d人PhD畢業 5份文4份都係Nature.. 勁到癲 不過

我覺得做research既,尤其stem,會較apolitical

我以前好熱血,而家個心放左去research到,開始有少少世界大同既感覺,覺得研究>>>>政治意識形態,心態上開始漸變做廢中

融洽緊啦 老實講香港唔多人做research 係大學lab見到既人大部份都係nds
我第一日同佢地相處都已經覺得好nice 好好傾 大家又唔會講政治 淨係講science.. 其實好多時人類既emotion都係由media 好輕易咁帶動
至少我讀左3年 我係自己系 我都未見過黑人憎既NDS

off topic
讀phd點結婚

融洽緊啦 老實講香港唔多人做research 係大學lab見到既人大部份都係nds
我第一日同佢地相處都已經覺得好nice 好好傾 大家又唔會講政治 淨係講science.. 其實好多時人類既emotion都係由media 好輕易咁帶動

off topic
讀phd點結婚

off topic
讀phd點結婚

現在越黎越多女架啦PhD
Life Science真係50:50
如果係Engine 咁要去第二度搵
off topic
讀phd點結婚

off topic
讀phd點結婚

off topic
讀phd點結婚

好似多數同返同學結,if both諗住同一國家定居

off topic
讀phd點結婚

點解唔同自己department啊
大家相似 大家可以互相理解有咩問題啊
除非個樣好差,呢樣另計
你搵其他PhD/普通做緊野既人無人明白你個感覺好撚憎
但結左婚仲講緊PAPER 我會覺得好正 好幸福(現在係咁諗啦 )
off topic
讀phd點結婚

點解唔同自己department啊
大家相似 大家可以互相理解有咩問題啊
除非個樣好差,呢樣另計
你搵其他PhD/普通做緊野既人無人明白你個感覺好撚
但結左婚仲講緊PAPER 我會覺得好正 好幸福(現在係咁諗啦 )

TYPO
off topic
讀phd點結婚

呢句好有感觸

讀phd既朋友都係散落四方

自己本身都係無腳雀仔

好似被放逐咁,周圍飛冇得停

off topic
讀phd點結婚

呢句好有感觸

自己本身都係無腳雀仔

孤獨咁做自己想做既野 定係 維威喂大家一班人打份工 ?
不過成日都有人話出左黎做野..個個都有自己生活個個都係散落四方架啦
做自己想做既野啦
off topic
讀phd點結婚

呢句好有感觸

自己本身都係無腳雀仔

唯有以學術為伴

好似Alien: the covenant 入面個david咁

其實我最想做佢

我夢想 暫時係做一個 好Fabulous 好時尚 著衫好靚既一個科學家
話比你地聽科學家唔一定毒禿醜
一到呢個時間又狂推個post
off topic
讀phd點結婚

呢句好有感觸

自己本身都係無腳雀仔

一到呢個時間又狂推個post

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞