計劃進修PhD/Research討論區(16) 但當你智慧都蘊釀成紅酒

1001 回覆
11 Like 1 Dislike

咩course/科黎架 背d咁既無聊野

METABOLISM 個D野 ? 都記得一D既.. 不過上面堆名 作為一個Life Science Student我竟然未見過 可能我唔係bio

metabolic pathway 成身既CELLS / 某部份器官 都係用個套 就覺得好重要 盡量都唔忘記..不過現在都覺得算吧啦 記唔記得對Research無咩幫助,唔識再查下

METABOLISM 個D野 ? 都記得一D既.. 不過上面堆名 作為一個Life Science Student我竟然未見過 可能我唔係bio

我個間學校無叫我記 我都懶得記,識property 算, 我唔想記野啊

我個間學校無叫我記 我都懶得記,識property 算, 我唔想記野啊

理解下個structure同properties (e.g. charge) 嘅關係好易就記晒
可唔可以universal, 其實係關乎一個基本問題
就係cultural同history係處理人嘅生活
人嘅生命生活,呢個世界所有人嘅identities, 每一個人嘅經歷感覺
呢d野係唔係可以被generalize嘅野

聽完你講 如果cultural study真係有universal theory嘅話都幾恐怖

所以已經超越有冇嘅問題
就算比你諗到,你敢唔敢講出口
你係講緊"正確的生活" "正確的生命"
如果你講出黎,又真係有人buy你
睇返殖民主義同共產主義歷史,你已經估到之後發展

最後講多句
假設真係有cultural/ historic universal theory
必然會面對一個問題:出現exceptional cases
之後有兩個選擇
1, 修正theory, 將exceptional cases包埋入去
2, 佢地過嘅係錯誤嘅生活

後者,睇返上兩個世紀嘅歷史就明
前者,咁人類仲有咩希望?

假如人人都有飯食無貧窮...咁邊到有童工去做鞋 邊到有阿姨洗廁所

暫時既sad truth 係一定有d 人唔可以富有

可唔可以universal, 其實係關乎一個基本問題
就係cultural同history係處理人嘅生活
人嘅生命生活,呢個世界所有人嘅identities, 每一個人嘅經歷感覺
呢d野係唔係可以被generalize嘅野

聽完你講 如果cultural study真係有universal theory嘅話都幾恐怖

所以已經超越有冇嘅問題
就算比你諗到,你敢唔敢講出口
你係講緊"正確的生活" "正確的生命"
如果你講出黎,又真係有人buy你
睇返殖民主義同共產主義歷史,你已經估到之後發展

最後講多句
假設真係有cultural/ historic universal theory
必然會面對一個問題:出現exceptional cases
之後有兩個選擇
1, 修正theory, 將exceptional cases包埋入去
2, 佢地過嘅係錯誤嘅生活

後者,睇返上兩個世紀嘅歷史就明
前者,咁人類仲有咩希望?

假如人人都有飯食無貧窮...咁邊到有童工去做鞋 邊到有阿姨洗廁所

理解下個structure同properties (e.g. charge) 嘅關係好易就記晒

除非做PROTEIN 如果唔係都應該唔記 ..覺得 一個人放哂成個維基既知識入腦, 佢對個社會都係無咩IMPACT 除非佢自己Derive d新野
就算derive新野 都一定係要medical related (講緊life science的話) 如果唔係no one cares

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞