計劃進修PhD/Research討論區(16) 但當你智慧都蘊釀成紅酒

1001 回覆
11 Like 1 Dislike

你潛左好耐
雖然好似仍然得你一個做cult

連ling既船巴都係quant

成個method同睇嘅野都唔同

不如你講下純culture科個method係點
呢到個個都quant,反而想知下qual要做d咩

講起quant
我入學試有一條問題就係問(其實得三條
點解依家社會學,你收得再多data都唔代表出黎個結論更準確
而最後可能唔再係soci, 變成psy

因為社會分化太勁,情報氾濫
你連自己個fb都睇唔晒d feed, 你點可能收得晒社會嘅data
唔存在所謂嘅grand narrative, 就唔可能有universal theory
所以惟有收窄個pool, 愈收愈窄,窄到已經唔係"society"
變成一個極限定群集嘅心理分析

咁我入到學,即係答啱

Fb feed其實過份左
我睇開貓狗post佢就係咁出

我當時真係咁答

咁事實係真 亦都係其中一個research topic(recommendation system/low rank matrix completion)

其實做survey都好難 你要多sample既話又要熟人share
所以我無法同意有d ling嘅巴打話搵universal theory
更無法同意有人講,有爭議性就唔係好theory
History, cultural呢d area, 先唔講外在環境激烈變化
入面嘅人都好似打仗咁
大家都只係search for alternative, 而唔係"truth "
因為係呢d field到,"truth"呢個approach本身就有問題

所以argument重要過件事實本身?

Social issue, cultural phenomena, historical narrative
呢d本身已經係argument
你可以講,係study 個argument 本身,睇佢嘅mechanism

講起quant

你連自己個fb都睇唔晒d feed, 你點可能收得晒社會嘅data
唔存在所謂嘅grand narrative, 就唔可能有universal theory
所以惟有收窄個pool, 愈收愈窄,窄到已經唔係"society"

咁我入到學,即係答啱

如果做到random sampling會唔會好d?
定係本身個pool已經有bias?

係一個大家都唔再一樣嘅社會,Random sample係冇意義
唔再講,技術上你咁本無法做到random

我大概明你意思啦
係咪姐係由最初揀某個群體開始,你已經有左一個冇法避免既bias,因為每個群體都有獨特性

講起quant

咁我入到學,即係答啱

係一個大家都唔再一樣嘅社會,Random sample係冇意義

我大概明你意思啦
係咪姐係由最初揀某個群體開始,你已經有左一個冇法避免既bias,因為每個群體都有獨特性

9up下 你係街做問卷 即係拎唔到毒在家中既宅宅既data

講起quant

咁我入到學,即係答啱

我大概明你意思啦

9up下 你係街做問卷 即係拎唔到毒在家中既宅宅既data

你打電話都係做唔到冇固網電話嘅人
就算打埋手機,你都做唔到唔聽3字頭電話嘅人

極端啲講,科學本身就同真理有距離

但係總會希望靠學習距離近多少少

http://www.hk01.com/港聞/89910/以6票之差-港大理學院通過取消-天文-數學-物理-主修科

屌 香港真係痴撚線 全部變哂bba 啦仆街港大

未過半數,有得拗
https://pokfulamherald.com/2017/05/1460/

屌你老母啦港大 唔撚尊重人
http://www.hk01.com/港聞/89910/以6票之差-港大理學院通過取消-天文-數學-物理-主修科

咩叫數學/物理主修科?係指math同phy兩科,定係有科又讀數又讀phy?

咩叫數學/物理主修科?係指math同phy兩科,定係有科又讀數又讀phy?

單科黎,好聽d叫theoretical physics,衰d就閹割版既double major,讀曬兩邊既major core

咁都好啲
以為取消math同phy咁痴線

單科黎,好聽d叫theoretical physics,衰d就閹割版既double major,讀曬兩邊既major core

咁都好啲
以為取消math同phy咁痴線

math都就比人殺架啦

我係咪開錯左telegram
我係咪開錯左telegram

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞