計劃進修PhD/Research討論區(16) 但當你智慧都蘊釀成紅酒

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
孤獨的cult撚留名

你潛左好耐
雖然好似仍然得你一個做cult

連ling既船巴都係quant

成個method同睇嘅野都唔同

不如你講下純culture科個method係點
呢到個個都quant,反而想知下qual要做d咩

講起quant
我入學試有一條問題就係問(其實得三條
點解依家社會學,你收得再多data都唔代表出黎個結論更準確
而最後可能唔再係soci, 變成psy

因為社會分化太勁,情報氾濫
你連自己個fb都睇唔晒d feed, 你點可能收得晒社會嘅data
唔存在所謂嘅grand narrative, 就唔可能有universal theory
所以惟有收窄個pool, 愈收愈窄,窄到已經唔係"society"
變成一個極限定群集嘅心理分析

咁我入到學,即係答啱

如果做到random sampling會唔會好d?
定係本身個pool已經有bias?

所以我無法同意有d ling嘅巴打話搵universal theory
更無法同意有人講,有爭議性就唔係好theory
History, cultural呢d area, 先唔講外在環境激烈變化
入面嘅人都好似打仗咁
大家都只係search for alternative, 而唔係"truth "
因為係呢d field到,"truth"呢個approach本身就有問題

揀journal睇
你地點揀
所以我無法同意有d ling嘅巴打話搵universal theory
History, cultural呢d area, 先唔講外在環境激烈變化
入面嘅人都好似打仗咁
大家都只係search for alternative, 而唔係"truth "
因為係呢d field到,"truth"呢個approach本身就有問題

Alternative fact係另一樣野,之後再講

冇universal,唔止我同唔同意
係冇,history, cultural嘅approach就係冇(普遍啦,一定有exceptions嘅

唔止冇,直情係拒絕universal
因為一講到universal, 就會變essentialism
你上面講Ling可以用bio approach睇
我真心唔識ling, 冇comment
但culture 同 history一拉埋bio就好危險

上世紀colonialism就係universal
因為大家都應該係咁生活,所以白人黎撚化你班pk
Nazi都係咁
所以二戰後去殖,後結構,新馬克思都係歷史反思
我唔識,Ling可能好憎poststructure
但呢d野係history同cutural有巨大嘅意義
當然係去中心後,點樣build up返個value system出黎,係一個必須面對嘅課題
但大家都好有意識咁,唔會再講自己嘅theory係universal
可唔可以universal, 其實係關乎一個基本問題
就係cultural同history係處理人嘅生活
人嘅生命生活,呢個世界所有人嘅identities, 每一個人嘅經歷感覺
呢d野係唔係可以被generalize嘅野
揀journal睇
你地點揀

咩field先 個個field都唔同
人嘅生命生活,呢個世界所有人嘅identities, 每一個人嘅經歷感覺

聽完你講 如果cultural study真係有universal theory嘅話都幾恐怖

聽完你講 如果cultural study真係有universal theory嘅話都幾恐怖

所以已經超越有冇嘅問題
就算比你諗到,你敢唔敢講出口
你係講緊"正確的生活" "正確的生命"
如果你講出黎,又真係有人buy你
睇返殖民主義同共產主義歷史,你已經估到之後發展

但係可唔可以有d比較概括性既講法?
例如我地知道幾時人類識用工具,幾時文藝復興,幾時工業革命,之間又發生咩事.咁可能就可以嘗試從中睇出規律,預測以後會發生咩事,又或者我地睇陌生既文明時會知道佢而家係邊個階段,將來又會點演變etc

馬克思咪就係做左呢樣野
佢講人類社會都係由封建>資本>共產
當然,必須承認馬克思係偉大嘅思想家,佢嘅影響直到今日
(歷史上,思想上都係
但大家都知個結論唔太work, 所以先有neomarxism
揀journal睇
你地點揀

Philosophy 同 cell biology
揀journal睇
你地點揀

興趣好廣泛

cell bio咪所有有個cell字既journal cell, molecular cell, plant cell etc..

所以已經超越有冇嘅問題

最後講多句
假設真係有cultural/ historic universal theory
必然會面對一個問題:出現exceptional cases
之後有兩個選擇
1, 修正theory, 將exceptional cases包埋入去
2, 佢地過嘅係錯誤嘅生活

後者,睇返上兩個世紀嘅歷史就明
前者,咁人類仲有咩希望?
揀journal睇
你地點揀

興趣好廣泛

cell bio咪所有有個cell字既journal cell, molecular cell, plant cell etc..

cellular automata

揀journal睇
你地點揀

興趣好廣泛

Developmental cell / aging

都係有興趣睇下呢方面嘅articles

其實問題核心係想知你地點揀 睇邊一本journals

所以已經超越有冇嘅問題

最後講多句
假設真係有cultural/ historic universal theory
必然會面對一個問題:出現exceptional cases
之後有兩個選擇
1, 修正theory, 將exceptional cases包埋入去
2, 佢地過嘅係錯誤嘅生活

後者,睇返上兩個世紀嘅歷史就明
前者,咁人類仲有咩希望

冇希望既意思係人類只能面對必然既無限loop?

即係人嘅生命價值,歷史意義只有一個
你無論點努力,都係呢個structure入面
當然尼采哲學就係講呢樣野
但唔係個個都接受到
揀journal睇
你地點揀

興趣好廣泛

Developmental cell / aging

都係有興趣睇下呢方面嘅articles

其實問題核心係想知你地點揀 睇邊一本journals

巴打讀咩

其實biology個field實在太大,冇人會專睇一本journal,因為太多唔relevant to 自己個field既articles

通常都係睇N份journal,screen for同自己topic有關既黎睇
應該唔只bio係咁掛
入面嘅人都好似打仗咁

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞