計劃進修PhD/Research討論區(16) 但當你智慧都蘊釀成紅酒

1001 回覆
11 Like 1 Dislike

內省都可以好嚴謹㗎。句子嘅合法度好多時會超出日常會用嘅pattern,所以喺語言資料入面搵唔到啲極罕見但係又合法,或者極常見但係非法嘅結構。呢啲唔會講但係又覺得ok嘅句子,big data 幫唔到手,又其實係反映緊語言嘅構造。

你嘅問題係我當初有過嘅疑惑,始終讀過少少數同stat,會覺得呢啲嘢唔應該係 categorical,似係一個continuous scale。

不過 grammaticality 喺同一個人嘅腦入面係1 同 0,呢個係成個linguistics嘅基礎 axiom 嚟。判別為合法(啱grammar,唔係傳統grammar 而係人腦嘅grammar)嘅句子,接受度、自然度同corpus data 成 linear relation 係正路㗎。

合法不合法之間,冇灰色地帶,一唔合法,就出 P600。

Pure maths主宰一切

The Queen of Science

The Queen of Science

The Face of the God
雖然我唔係讀數

我3am 頂唔住訓左,個post依然慢慢推緊

數學巴打們係我地既pillar

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞