計劃進修PhD/Research討論區(16) 但當你智慧都蘊釀成紅酒

1001 回覆
11 Like 1 Dislike

咩course/科黎架 背d咁既無聊野

METABOLISM 個D野 ? 都記得一D既.. 不過上面堆名 作為一個Life Science Student我竟然未見過 可能我唔係bio

我個間學校無叫我記 我都懶得記,識property 算, 我唔想記野啊

理解下個structure同properties (e.g. charge) 嘅關係好易就記晒

除非做PROTEIN 如果唔係都應該唔記 ..覺得 一個人放哂成個維基既知識入腦, 佢對個社會都係無咩IMPACT 除非佢自己Derive d新野
就算derive新野 都一定係要medical related (講緊life science的話) 如果唔係no one cares

假如人人都有飯食無貧窮...咁邊到有童工去做鞋 邊到有阿姨洗廁所

暫時既sad truth 係一定有d 人唔可以富有

咩course/科黎架 背d咁既無聊野

METABOLISM 個D野 ? 都記得一D既.. 不過上面堆名 作為一個Life Science Student我竟然未見過 可能我唔係bio

我個間學校無叫我記 我都懶得記,識property 算, 我唔想記野啊

理解下個structure同properties (e.g. charge) 嘅關係好易就記晒

除非做PROTEIN 如果唔係都應該唔記 ..覺得 一個人放哂成個維基既知識入腦, 佢對個社會都係無咩IMPACT 除非佢自己Derive d新野
就算derive新野 都一定係要medical related (講緊life science的話) 如果唔係no one cares

我應該想做cellular/molecular... 一切都係睇個大勢
之前班物理學家做到顯微鏡就個個做 CELL
之後去到DISCOVER 左DNA 就全部FIELD (literally 全部.evolutionary/developmental /everything) 都MOVE DOWN TO DNA LEVEL
的確係一個好大既進步
現在去到電腦Era 我仲睇緊life science 到底take唔take到好大既advantage from 電腦 咩omics啊.... bioinformatics 個d.. 但我又唔覺得發展得好好 ...
都係睇下今年做得好唔好..FYP 做STEM CELL

我應該想做cellular/molecular... 一切都係睇個大勢
之後去到DISCOVER 左DNA 就全部FIELD (literally 全部.evolutionary/developmental /everything) 都MOVE DOWN TO DNA LEVEL
的確係一個好大既進步
現在去到電腦Era 我仲睇緊life science 到底take唔take到好大既advantage from 電腦 咩omics啊.... bioinformatics 個d.. 但我又唔覺得發展得好好 ...

BTW有冇睇新聞話
用CRISPR 去左 老鼠既 愛滋病 病毒既DNA定唔知RNA
純粹殺DNA 唔殺 CELL
雞蟲有望了
假如人人都有飯食無貧窮...咁邊到有童工去做鞋 邊到有阿姨洗廁所

的確係一個好大既進步

求detail 我都係一知半解 姐係 係data 當中搵pattern 咁?
但係d data都係人做實驗比你既data
我地需要機械工程去幫忙做lab 咁樣配埋omics 就真係發展快好多囉
如果電腦勁d mimic 到 biophysical environment , 直頭係 (電)腦內做lab都得
BTW有冇睇新聞話
用CRISPR 去左 老鼠既 愛滋病 病毒既DNA定唔知RNA
雞蟲有望了

BTW有冇睇新聞話
雞蟲有望了

的確係一個好大既進步

求detail 我都係一知半解 姐係 係data 當中搵pattern 咁?
我地需要機械工程去幫忙做lab 咁樣配埋omics 就真係發展快好多囉
如果電腦勁d mimic 到 biophysical environment , 直頭係 (電)腦內做lab都得

BTW有冇睇新聞話
雞蟲有望了

it deserves a Nobel Prize

的確係一個好大既進步

咁似乎好似好勁咁WOR.. 點解會大PAPER 上唔到大JOURNAL咁奇怪
分析完DATA 再做 EXPERIMENT 去VERIFY 唔得咩
不過RNAseq 同ngs 係學校係咪做唔到? 所以現在都係一個一個gene 做 ? 有冇地方係專用 RNAseq 同NGS個方向做Research
BTW有冇睇新聞話
雞蟲有望了

揀journal睇
你地點揀

咩field先 個個field都唔同

Philosophy 同 cell biology

以後有人話我ling+stat好奇怪,我都舉返呢個巴打做例子話我其實好正常

識一個同學係biotech+philosophy

我個faculty有個prof係 information engineering + philosophy (metaphysics + pilo of history)

我dept 有個prof md + phd in maths (有個係md + phd in engineering)
知道係美國有個prof 先係oxford lang lit phd
之後番美國讀番個md

的確係一個好大既進步

咁似乎好似好勁咁WOR.. 點解會大PAPER 上唔到大JOURNAL咁奇怪
分析完DATA 再做 EXPERIMENT 去VERIFY 唔得咩
不過RNAseq 同ngs 係學校係咪做唔到? 所以現在都係一個一個gene 做 ? 有冇地方係專用 RNAseq 同NGS個方向做Research

岩岩睇完Black Mirror 其中一集
講人死左 可以選擇 upload 上雲端 上電腦世界係個到開心地,真實地生活
假設如果人類真可以脫離肉體(永生) 又感受到所有野(食物/性)
個生活會變成點..淨係純粹享樂?
一切都會變到好完美>>靜態既烏托邦
個世界應該會變到好無創意
因為創意/音樂/電影/科技 都係BASE ON 動態既社會..去發展
就算係棟篤笑都要有社會既Donald Trump既呢d人存在先講到笑...
但完美世界都唔會有政治
到時候有幾多人仲會做Research 搵新野?
所有新野搵到哂後 咁點算好(假設資源無限,time無限, 搵到哂知識)
咁個世界咪會變到好沉悶,靜態,死寂

有時完美先係真正既恐怖 諗諗下
起碼係一個亂世既地方你仲可以寫文寫詩, 畫畫 去講個situation(當然比人打斷腳個d會屌鳩我 )
當一切完美,咁人類存在仲有咩意義

Heaven is a place on earth
永恆同完美其實都好得人驚

史家不幸詩家幸嘅道理
果然夜晚先活躍,大家都係唔同時區
我廢事逐個回,一之回晒

文科個pool好大,你問係咪真係冇universal, 其實唔係冇
邏輯學,純哲,神學
Logos 理性中心(有書譯邏各斯中心主義)
蘇格拉底講呢個世界嘅物質都係ideal嘅representation
理性就係人可以接近ideal嘅方法
除左中世紀神學,形而上學係古希臘同文藝復興嘅西哲中心千幾年
大家都係到搵世界嘅真理,搵接近神嘅方法

現代哲學有兩個巨大嘅轉折
一係唯物論嘅出現
唯物辯證唔再講真理,而係講how to achieve better
兩股力互相鬥爭,通過對話與衝突,會達到更好嘅境界
呢個係馬克思講,階級鬥爭會令人類社會進步嘅思路
導致好長時間,大家都係到搵binary structure
透過搵出兩個對立嘅力量,去理解世界

然後經過兩次大戰,人人都對絕對價值信仰失去信心
成日講嘅後現代,其實唔係一個主義思想
而係對回首百年現代社會 思想 政治取向嘅reaction
大家意識到人類嘅生活無法用進步嘅單線思維去概括
LBGT, 女性主義,後殖民等等
每個群集開始爭取係"大敘述"下嘅話語權

打打下差d離題
另一個轉係Foucault嘅knowledge archeology
發現其實人嘅思想係斷代,非連續
例如佢研究歐洲性觀念,現代人,現代人想像嘅過去,同真實過去係好大分別
即係我地嘅價值同生活方式唔係純粹繼承,甚至可以同過去無關
佢提出嘅discourse就係講一個概念,一個現象,係話語權角力嘅多元構成
換句話講,其實就係politics

文化研究嘅背景就係neomarxism同Foucault
大家做會Case studies, research會描述一個現象
但唔會expect呢個解釋可以apply落所有情況

打住咁多先,之後繼續
btw, 我果科就係成日強調文理對話
總括上我同意
尤其我個研究approach就係,研究現代人文,一定無法切換電子媒體
但大部分時間聽理科果邊d人present,都係發夢,聽唔撚明
我諗相反都係差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞