True Wireless 真無線耳機討論 (49)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
有冇人知ckr70tw whatsapp錄音講電話清唔清?
壞一邊, 搖粒耳機入粒好似有野甩左咁, 噠噠聲咁

正常使用, 無跌過落地

整三次要請六日假, DLLMONL99

好撚心咁撚多問題就換過粒新比人啦

我今次整好放撚左佢好過
Exact7ly我都係咁樣壞法...個Qc差到
想買airpod pro算
想問下香港有無得試noble falcon pro

另外想問下fender tour 係咪唔錯?見評價同個樣都幾好
其實今時今日Monster仲係咪美國公司黎
見佢新出個隻平價anc幾正咁但又驚佢變咗支那公司
高通宣布全新主流級真無線晶片 QCC305x ,將自適應主動降噪、 LE Audio 引進中階真無線耳機

高通的 QCC30xx 系列藍牙真無線晶片以穩定的表現與高通賦予的多樣技術元素,是當前許多中價位真無線耳機的首選平台,高通也隨著 CES 將至,宣布 QCC30xx 系列新一代平台 QCC305x ,除了將原本在 QCC5100 平台的 aptX Adaptive 、高通 cVc 通話降噪、自適應主動降噪等特色下放,亦可支援下一代藍牙音訊標準 LE Audio 。

可預期在 QCC305x 量產後,市場上將會具備更平價的主動降噪真無線耳機產品,更進階的產品則可能透過加載額外主動降噪晶片的方式,結合 QCC305x 與獨立晶片的處理能力提供更好的降噪處理性能。

QCC305x 是鎖定在新一代中價位真無線耳機趨勢與需求所規劃的新晶片,提供包括關鍵字喚醒語音助理、高通自適應主動降噪/ Qualcomm Adaptive ANC 、aptX Adaptive 編碼(最高支援 96kHz )、高通 aptX Voice 、雙麥克風 cVc 迴聲消除與通話降噪等原本僅限高階晶片的進階功能。

然而 QCC305x 最重要的是可支援藍牙聯盟新一代音訊編碼 LE Audio ,這是藍牙聯盟以藍牙 5.2 低功耗特性所開發的業界標準無線音訊編碼技術,除了具備比原本 SBC 更好的編碼效率與更高的音質外,還具備真無線模式、廣播模式等特色,而鎖定中價位真無線耳機的 QCC305x 的出現,有助加速藍牙 LE Audio 技術普及。

照片中提到了QCC302X/QCC304X/QCC305X Features Comparison、Qualcomm Qualcomm、TrueWireless TrueWireless,包含了網頁、網頁、儀表、線、產品

不過當前藍牙 LE 也需搭配相應的平台才能發揮效用,在配合裝置端,高通甫發表的 Snapdragon 888 平台搭配的 Qualcomm FastConnect 6900 連接子系統能夠提供藍牙 5.2 與 Qualcomm aptX 編碼、多種高通 TWS 真無線連接模式等完整功能,也將成為 QCC305x 最佳搭配平台。

QCC305x 手款產品 QCC3056 是一款 4 核心架構的藍牙 5.2超低功耗 SoC 解決方案,採用 WLCSP 封裝,結合雙和 32 位元 80Hz 可編程 Apps CPU 應用子系統與雙核 120MHz Qualcomm Kalimba DSP 音訊子系統,可提供 Qualcomm TureWireless Mirroring 鏡像真無線連接模式、關鍵字語音助理喚醒、高通自適應主動降噪等特色,也具備與 QCC302x 、 QCC304x 系列相容的軟體架構。

2021年買野
QCC3056 (BT5.2 / TureWireless Mirroring / aptX Adaptive)
係最基本的要求
有冇人買咗 fender tour
https://lih.kg/2229470
係 都唔記得睇REVIEW
如果想電視出藍芽 (本身電視無aptx)
有無ching有推薦?見台灣d討論區推avantree tc419
機已換
全新享受 換左Leica 俾我
已射
巴打仲有冇update?
早兩日去左專門店試,啲聲都唔錯 但低音好似勁左啲,唔知長時間會唔會唔耐聽?
另外想問埋更新後的anc 舒適度同有冇咩投訴
唔該
anc舒適度就無投訴啦
佢都無耳壓感但做到8、9成隔音
通話呢就如果有巴士經過就會遮曬聽唔到咁囉
無耳壓呢下好神奇
長時間戴耳仔會唔會痛?

同埋試的時候,印象中耳膠好似唔fit, 好似有啲易甩
耳壓感最強暫時都仲係之前firmware version嘅airpod pro,嗰個真係太強

耳膠有得換嘅遮
airpod pro未update firmware 我會暈暈地
因為追翻上面見你地好似話個導管係橢圓,唔知有冇其他耳膠或棉可以佩。

巴打外國住?點解咁快有機?
耳膠照計都可以照塞嘅,係唔知對音質同anc有無影響
我諗都gemini應該係好野黎,可以訂了
我諗佢應該係mtw2同qc earbuds嘅平衡版囉
要anc:qc Earbuds
要音質:mtw2
兩樣都要:Gemini

佢音質仲好似靚過mtw2添,仲要夠細隻
qc earbuds 都有試,除左音樂感太平淡之外,其實都無咩投訴。
gmini 就學你咁講兩樣都有,覺得低音太勁應該都可以較eq, 優勝啲
巴打佢係咪換全新比你?
係呀,同佢話舊電西左,放低around 30mins若果係真佢就開盒新俾左粒玉同配件你完事,btw無盒無盛配俾你
頭先去左bose店試qc earbuds, 之前去旺角試個陣成日甩,原來係自己唔識戴,支鯊魚鯕要向返前頂,個sales教左我之後好想買
隻CKR70TW由order到收到只係4日,Amazon JP超有效率

試左一陣,暫時覺得聲底係有鐵三角嘅味道,但唔知係唔未煲開,感覺人聲好似隔咗陣紗咁,試多兩日睇下有冇變化先
諗緊 Bose qc 定 MTW2 好
巴打有無試過 MTW2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞