真巴絲一定噴香水 (8)

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
Pen記香水 香港好似小地方有 係咪要去專門店買/試
黑樽白樽都一樣
試完上SF買
Sf運費都那利 定大家通常一次過買幾支
香港買直接貴500-800蚊
建議成日買嘅話可以同朋友夾SF+global 40鎊一年 一年內無限次免運費
啲衫哄埋去嘅話仲會聞到,但如果我要keep到放工都聞到嘅話就要補
le lebo係咪selfridges最平?想買santal 33
B. Balenciaga而唔係B. Balenciaga skin或者intense?
據我所知呢枝discontinue咗而家炒到幾貴吓
我諗你一般水貨網站唔會搵到
其實就咁話搵咩note嘅話
係可以搵到好多唔同種類嘅香水
基本上唔能夠stereotype一個note
話有呢一個note嘅香水就有特定嘅表現
因為就算係同一個note
表現出嚟嘅香味同特色可以好大分別
例如你提到嘅茉莉
佢可以係有住奶油質地好濃厚
可以係偏藥水感嘅甜
亦可以係帶住枝葉嘅青澀
更加可以係充滿動物感嘅性感
莫講話唔同notes組合出嚟會有無窮變化
所以淨係叫人去試有呢啲notes嘅香水
只會令人更加混亂
同埋比咗個錯誤嘅訊息人地
以為檀香一定係woody
Patchouli一定係grassy同earthy
咁樣似乎唔係太好
Mm隻by the fireplace 冬天用幾正
有冇其他類似既味道 唔想問L’Oréal group 同埋佢好唔long lasting
你所指嘅舊版香水即係
係而家賣緊嘅香嘅舊版?
定係已經絕版咗嘅香水?
抑或係同一間公司一啲比較舊又難啲喺普通門市搵到嘅香水?

如果係頭兩個相信要有地方試就比較難
第三個嘅話可以試下去嗰間公司大啲嘅門市問下
例如Guerlain你想搵mitsuoko嘅話可以去佢喺海港城或者K11 Musea度問下
謝謝解答
係2加3的情況
去到門市問多數都答:
哇好舊啦呢隻,冇左好耐

因為見上網有得買,但又想試左岩唔岩先
所以自問問香港有冇咩鋪頭好齊所有香水咁
可以揾吓有冇人賣細細枝試用裝

停産就手快有手慢冇
小心過一排貴勁多
明白
我初心其實係想推介調性, 確實咩 note 只係想舉個例, 無心幫每隻 note 定調
惹人誤會真係唔好意思

今次的確係我經驗唔夠無為意到同一隻 note 可以有唔同表現
都係喺度浸耐啲學多啲先
介唔介意講下係邊枝?
話唔定呢度有人試過可以比啲建議

Black Friday 喺 SF 買咗支 Armani Prive Yulong 終於到

噴落幾重茶味幾香不過未知last得長唔長
exactly 就係discon左嘅B. balenciaga
真係好想要 我記得當初未入香水坑 十幾歲時見到已經好想買 人愈大喺市面又見唔到就唔記得 今年先知佢discon左好難過
bay巴知唔知有咩門路買到
Mercedes Benz cologne 藍色個樽
同埋lacoste blanc 白色個枝
謝謝
想問下有冇一啲甜味比較重既推薦?
筆直 無限 但最好1k內
女仔用
用腳毛留名
仲有 John Varvatos Artisan pure
白色個樽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞