真巴絲一定噴香水 (8)

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
等我再燒下你先
佢有隻14ml裝 細細枝勁得意
當試味又得 帶出街補又方便
屋企太多香水唔想下下買大枝裝可以考慮呢個size(因為我都係)
我覺得呢枝都幾萬用 無論春夏秋天噴都好適合 冬天就略嫌淡咗少少
同埋男女都啱
除咗以上 都推Diptyque, MFK, Miller Harris
佢地brand 大路嘅香水都好聞易接受, 想搵特別啲無咁容易同人撞嘅亦有
題外話 我覺得K11 Musea啲niche brand 都幾齊 試香去個度一流
K for kilian?
une rose係好proper既一支玫瑰,仲帶微微青草,再加左d酒味令你聞到有醉既感覺約左囡囡一流

portrait of a lady就帶有spicy既東方味,煙燻玫瑰再加d 丁香。 呢支係我personal favourite, 就算用左成年,每次都比到d新既味同surprise你

上面呢兩隻都係好warm既香水,同埋超級超級long lasting朝早噴1~2下 朝早到收工都好有味
angeliques就好似上面位巴打講咁 比較clean d, subtle d 既

建議巴打你去counter試下先,最緊要試上身feel全日,因為香水加上體溫出黎既味同blotter好唔同,最近試過Nishane fan your frame係blotter到好香coconut味但一試上手淨係tobacco
要揀到隻真正岩自己用既香水 無需要因為人地話好聞就勉強自己去買 因為香水應該係令自己舒服 感覺良好

其實之前用開diptyque 同le labo, 但le labo著耐左發覺唔岩自己。diptyque無花果我都好鍾意用哂成支。 但一試左Fm就返唔到轉頭。我朋友講,就好似聽靚既音響,你係會聽到d琴隔離有結他後面有鼓,好有層次,用左返唔到轉頭。 純粹個人感受打得唔好,希望幫到你啦
um...我又無諗過濕濕熱熱既天氣,個日想清爽d既感覺就會用佢我覺得呢隻angeliques雨後當歸有種好surreal,浪漫既感覺
如果K 係kilian 嘅話,其實我覺得唔太啱新手
一黎太貴,未必個個新手肯用2000買一支香水
二黎其實都有d 重口味,如果我係第一次接觸niche 我唔會揀kilian

不過我而家係kilian 打手
咁我遲啲去鋪試上身
唔該巴打 我覺得你形容得好立體呀
有fd 推介diptyque比我。但真係花多眼亂。
有冇咩推介下
Creed係真神定吹捧?小想試
有10支唔新啦
佢話自己係niche 新手啊嘛
呢個我都想知 要請教呢個post嘅巴絲
小弟不才仲未到呢個level
我覺得唔識欣賞,噴完係好聞亦last到好耐但俾人話似南亞噴嗰啲...
FM
唔知點解我覺得南亞佬噴嘅香水都幾好聞
巴打有無聞過creed virgin island water
椰子控想具體d知道係咩味
你試下睇下pin msg 先,樓主咁有心機打唔好浪費晒人地d 心機
超鍾意
真係女神香水咁
想問下gypsy water持久嗎?
Selfridges岩岩番左luna
即刻入左手啦
有興趣既快啲上去買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞