真巴絲一定噴香水 (8)

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
每隻味都唔同啵 好似近排買蘋果批 我用好快散
用佢哋隻signature 嘅library陣雲呢拿就留成日都7/8個鐘都仲有
冇買過桂花 唔太清楚 不過都想買返枝試
蘋果批都好似好正
搵日去試多次先
青瓜味我覺得FM 支En Passant做得好佢好多,而且rose on ice無咗開頭啲瓜味聞落好單調,佢話有毡酒味我响張紙乜都聞唔到

Angels’ share甜到我暈香...酒味就開頭少少

兩支都唔係我杯茶
Tiffany and Love for men 估唔到幾正
夠woody又清新
試咗買 唔伏 應該係韓國貨
有韓文labels 但個樽啲特徵係真貨
咁798嚟講係抵買
最衰無 rose of no man's land 想買埋
Last得耐唔耐
我只係噴左係紙聞,唔sure performance
但佢middle note既 cypress and juniper好香
番左啦今日下晝 以家有46款
但都係未番我想要個支
我都想買希望遲啲返貨
可能係呀
但我聞其他有PEPPER既香水又唔會覺得譚仔味喎
但冇減價
又要等
想問吓臨近聖誕會唔會再有減價 驚過咗聖誕先有減價
我見網上啲台灣網站就話真假一齊賣,支那網就話真
求各位巴絲香水推薦
二十中 男
想搵支秋冬用香水 budget 1k
會用黎配嘅衣著通常係比較斯文 恤衫+冷衫+chino 咁樣
想比人 穩重/warm嘅感覺
因為本身冇咩點接觸香水,所以都好難講想要咩味
雖然想儘量唔做伸手黨,但係網上好多資訊淨睇字都唔係好明
穩重嘅話覺得中後調揀有雪松 / 檀香偏 woody 嘅味會幾好
Warm 嘅話個人中意 tonka bean 浸味
斯文嘅可以搵支前調有少少 lavender / jasmine 嘅
秋冬天適合有少少 spicy 添

推介我就唔敢了 推介過好幾次都比人負皮
不過向呢個方向搵下應該ok嘅
再唔係去 top accessories 同佢地傾下?
通常香水舖啲同事都會跟你要求推介到嘅
試啱味就拍版
呀除咗 woody 之外
可以試下啲草味/有泥土氣息嘅 e.g. 廣藿香 鼠尾草 香根草
都係偏斯文 但會比 woody 年輕些少
巴打好details,感激!但係可唔可以比幾支推介我,等我有個大方向去試
BTW我自己個人幾鍾意lavender
Voyage d‘hermes edp
帶少少茶香又warm
大路嘅不外乎
Jo Malone : wood sage and sea salt
Le labo : Santal 33
byredo:super cedar

都係啲唔錯嘅木質香
Chanel香水大家覺得點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞