真巴絲一定噴香水 (8)

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
[[ 求推介 ]]
最近想買 le labo 既香水,見 dfs 做緊 85 折,去試聞覺得佢既香水都幾好聞,但無時間試晒上身全日咁聞,所以暫時可能係下面幾款諗緊買一至兩款:
- Another 13
- Bergamote 22
- The Noir 29
- Santal 33

二十中男仔,想畀人斯文或者 warm / fresh 既感覺,通常都係同朋友行街食飯或者返工,所以唔想太濃,如果可以四季都岩用就最好,有無用過上面香水既人可以講下?

見好多人推介 Santal,本身以為佢會好木會覺得唔鍾意,因為聞過 diptyque tam dao 覺得麻麻地,但係試香紙上面又唔覺佢係咁木,都接受到。
另外之前聞過 Aesop Tacit 都覺得幾好,自己都算鍾意啲微酸同 aroma 感覺既味。Bergamote 會唔會有少少普通,有其他牌子有 cp 值高啲既選擇?

唔該晒
買左Tom ford white suede香到仆街
第二日著件外套都仲好香
Dfs冇Penhaligon’s
Bvlgari夠抵玩,22對位man,33對位blv,1/3價錢
香水新手 想問平時噴會遠噴(擴散)定近噴(聚焦)

用緊Hermes大地
我都第一時間諗到呢支
好似有出edp版?
因為真係幾正
Top都有,可以去問下
33 同TACIT 我都好鐘意呀
同巴打你一樣鐘意D 微酸同AROMA既味
33 一噴個第一下既味真係好正,唔知點形容,其實都有小小似DIPTYQUE 無花果?不過再清新D
但個隻味好似散得好快,又冇理由係咁補噴
雖然係咁,我都會入手
30cm 距離 or 香水雨
Santal 33主要係sandalwood同皮革味咼,同Philosykos嘅無花果甜味大纜都扯唔埋

師兄上面嗰四隻Le Labo我估Another 13會最符合你要求,會有d木同梨味亦都用上大量龍涎香,算幾適合大眾同四季都啱用

Btw,fresh同warm係兩種相反嘅感覺 如果想要fresh我會建議Bergamote 22,話曬一般fresh fragrance都會係citrus做主調。Warm就會用sandalwood同cedar依類木調或者vanilla同tonka嘅甜味多

如果想要CP值高嘅可以睇下Bvlgari Wood Neroli同Wood Essence, Hugo Boss Bottled,
想問下clavin Klein隻香水評價點?
以前未用過香水想買枝試下對呢方面完全冇認知

利申廿十頭..
今日聞咗終於明咩叫譚仔味
想問香水type會影響噴法???
唔知mm有冇但Sephora有得試~
L’Oréal group 就幾香都唔L用
唔L信繼續用無人阻止你

上網求其搵吓人哋嘅annual report (又可能係假?

https://www.loreal-finance.com/en/annual-report-2019/loreal-luxe-3-4-0/
唔洗咁惡嘅我都係依家先知mm 係loreal group 咁我唔會再回購
Sor9ry囉,我呢啲粗人講嘢夾粗口係好L正常,完全唔係惡
唔想咁濃埋噴散少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞