真巴絲一定噴香水 (8)

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
呢枝係我人生第一次香水, 依家拎咗黎噴房
個時sasa sale賣$99/100ml就買咗
巴絲勿屌 講緊都幾年前
250ML成4K
50ml夠啦 窮會肉痛
用完再買
TF貴唔是問題,但係performance 差咗好多,根本唔值得再買
Baccarat rouge 540 extrait 真係貴到嚇親人 仲要最少買75ml大支
我有同BA 姐姐吹左一陣水, 佢話兩款佢都有噴, 但真心如果for  日常噴既女性用家, 佢會推 edp 多過 extrait, 第一性價比, 成日噴extrait 真係會破產, 第二始終甜度高女性比較接受, 最後最最緊要 extrait 貴係貴個全水晶紅色樽度, maybe extrait 成份濃度比edp 係有dd 差距, 但個差距絕對同金額加幅唔成正比 而且日常用家正常唔會太care 個包裝係唔係水晶做

我覺得 MKF Baccarat rouge 540 係好香水黎, 調得好靚, 由其中後調龍涎香 + 雪松調得好自然, 係有比心記創作既作品, 而且話曬MKF 都係 Niche 香水品牌 (雖然俾LV 收左), Baccarat rouge 540 相比親民度極高既A La rose 同 L' eau A la rose 的確係小眾dd, 但 niche 就係咁, 唔同人唔同想法, 香味好主觀, 自己鍾意就得

ching 如果去出血, 你可以試下噴Gentle Fluidity Gold 同Silver, 呢款好得意, 睇得出MFK 同LV有做Niche 既誠意亦想將商業同創作結合, 兩款成份其實一樣, 係比例唔同, Gold 就變左雲尼拿甜香, Silver 就變左松果+木質香, 我自己個set 入面都有支Gold 11ml 

巴打識貨呀試完angeliques sous la pluie之後念念不忘,終於去左k11 musea買當入返支clean d既香水,JCE既香水真係好簡約但又有層次
真係唔知Baccarat extrait 個紅色樽堅係出自Baccarat紅水晶
我純粹以為係致敬返Baccarat signature紅水晶, 所以樽身設計揀紅色,咁我明我個3000蚊洗咗係邊
長知識了
我有18年wardrobe set喇 最新呢盒好多我都有就唔嘥錢買lu
對金銀兩枝都有興趣 趁聖誕去巡鋪先
巴打係真用家可唔可以分享下Portrait of a lady 同une rose係點?
淨係鋪頭覺得試過覺得唔啱自己就無買
求指教 噴咩位係最明顯 噴手腕但着長袖好似無味咁
個人鍾意明顯咁閒到香水味 應該噴咩位同噴幾多下
耳背 頸
小弟10支都係designer brands
如果想入坑niche有冇推薦
香水唔深色嘅話試下噴衫領?
不過其實聞耐左一定會有嗅覺疲勞
人地隔一步但自己要用力索先聞到
睇咗啲 review
巴打覺得呢隻啱唔啱香港呢啲濕濕凍凍/熱熱嘅天氣用
p記
新手LM 唔知香水野係呢個台
thx 各位巴絲 最後入左endymion
K記
下支應該會試tea tonique
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞