真巴絲一定噴香水 (8)

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
用嗰個幾多歲同埋想做啲咩感覺,ins rose 氣場太大,酒味加玫瑰嘅味道,令佢感覺比較似一啲女強人,女王feel,反而pen記 Luna溫柔得多
前幾日去sogo
個靚仔俾咗一堆我
SOGO Tom Ford ?嗰度有兩個靚仔我應該😂😂有個我之前買粉底液佢都有送l香水俾我
聽日再去搵佢買埋枝oud wood先
有冇試過黑之黑,我諗緊佢定係oud wood 好啲🥺🥺
Noir de noir好j到暈
未試過
但oud wood我用完喺身真係一試難忘
貴都要買
買Noir de Noir既話可以試埋FM 既Une rose 一樣有Truffle 味
Le labo近排有冇promo?
繼Black Friday 一輪出血後,差唔多到另一個出血時間聖誕檔期了
資本主義推使,各大商戶又出招刺激消費,而IFC最近搞買野送cash coupon, 由於正好要買禮物比Friend, 放左工就躝左去連卡佛
行下行下又經過JOYCE 個MKF 櫃,本來就只係想試噴下鼎鼎大名嘅Baccarat Rouge 540 extrait,點知最後變咗咁

連卡佛佢哋做緊聖誕promotion,左邊嗰啲係贈品嚟,有A La Rose Hand cream 同 Candle, 任選4 支5ml perfume, 我揀咗 A La Rose, 新出既 L'Homme A La Rose,Gentle Fluidity Silver同埋 L'eau A La Rose (呢支係EDT)
今次連卡佛都算有誠意做吓優惠, 贈品幾多算唔錯,佢買夠一定嘅金額會有唔同嘅贈品可以選擇,我自己就揀5ML 香水多, 但其實佢可以揀蠟燭或浸浴泡泡球,MFK fans 可以去連卡佛睇睇
除咗講優惠之外, 都想獻一獻醜同大家分享吓少少噴後心得
Baccarat Rouge 540 應該算係MFK呢個牌子入比較小眾,但係討論度又係最高嘅一支?? 討論度高嘅原因係因為評價超級兩極,有人好鍾意但係又有人好唔鍾意,唔同人都有唔同嘅感覺, 有人話似牙醫噴係個口入邊嗰啲消毒藥水,有人話似話梅味,我就覺得一開始係似陳皮零食
唔知係唔係甜蕃紅花味就會係咁嘅味 我自己就唔排斥,係覺得佢甜咗小小,之後中調同尾調都好正,係我最鍾意嘅奶奶地龍涎香+雪松木 mix得好自然好舒服,而且呢款個留香好好,噴咗一日都仲有味

好多人都唔鍾意佢嘅前調,係因為舊版EDP真心甜,至於EXTRAIT就大大改善咗呢個問題,仲加咗啲辛辣嘅味道,成個感覺中性咗好多,但相對來講價位都貴咗好多
兩款我都試咗係身同埋噴咗喺紙上面比較,其實兩款除咗甜度之外,分別真係唔太大,最後我都係揀咗舊版 EDP, 正常 EXTRAIT版應該會比較濃,但可能舊版EDP隻甜味真係太搶,兩隻比較起上嚟我住戴口罩竟然聞唔到EXTRAIT 由於唔知要戴口罩帶幾耐 最後我都係揀咗舊版EDP。如果大家唔使喺價錢上邊掙扎嘅話,鍾意甜啲嘅可以買舊版,想要中性啲容易啲接受嘅就買新版EXTRAIT
至於另一支估唔到我自己會買咗嘅就係FEMININ PLURIEL
清甜嘅花香全人類接受到,好感度100%,完全唔覺得濁,雖然介紹入邊冇mention 水果香,但我自己覺得前調有少少梨味,後調就係成熟小小嘅花香味,呢支噴去返工見人簡直係完美,超級實用BTW 唔知點解呢支好似冇乜人講?奇怪
最後講吓最新出嘅 the fragrance wardrobe -- Discovery collection for her 2020 版, 比起上年個版本,呢套最抵嘅地方當然就係有最貴嘅baccarat rouge 540 extrait, 其他main item 好似Aqua Universalis, Amyris Femme, Oud satin mood 都係齊晒度, 想樣樣都試吓的話其實呢款都幾好入手,又或者送俾人都好得體
最後埋單呢度4500, promotion期間商場送咗$800現金卷,再加埋贈品,還算可以啦 (就快買香水買到要斬手指
Armani Si passione 好甜好long lasting 可以try try
人地講緊Christian Dior 既 la collection 唔係sauvage
btw 負皮唔係我俾
Tom ford white suede無得輸
不過edp黎講真係好淡味
巴打咁嬲做咩
可能你carry唔到姐,咁總有後生仔carry到嘅
茶味香水可能要預咗快散
我有Elizabeth Arden green tea
Bvlgari 白茶, Cha Ling(普洱茶)
Jennifer Lopez Still (帶花香嘅Earl Grey)
TOCCA Bianca (甜嘅檸檬茶)
Miller Harris Tea Tonique(無糖檸檬茶)
我自己體驗係Tea Tonique 最long lasting, 都hold到半日鬆啲
不過呢枝偏中性唔甜,所以似無糖檸檬茶
如果女朋友鍾意甜少少, TOCCA枝Bianca不妨一試

我知道嘅仲有Bvlari pour homme 同埋白茶個條line嘅紅茶綠茶黑茶藍茶, 仲有Atelier Cologne Oolang Infini
不過以上未試過就比唔到意見你
茶味香水真係好正
好似好抵咁 呢幾日去睇下先
我就係因為Baccarat rouge 540 edp太甜, 失心瘋之下買咗extrait
買咗成年仲係好詫異自己點解咁撚貴都買得落手
但真係好香 但啲fd就覺得麻麻
另外Auqa Universails, a la rose同Oud Satin mood都好正
仲有Gris dior(Christian Dior)既荔枝綠茶 雖然帶甜但係後調陣檀木真係...
用緊 Armani Prive 枝 Yulong 覺得茶味真係幾正同舒服
用緊Elizabeth Arden支綠茶
係香但係真係好唔long lasting勁快就散
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞